Головна Новини Гастроентерологія Аспірин із кишковорозчинною оболонкою не визнано ефективнішим або безпечнішим за звичайний

10 жовтня, 2023

Аспірин із кишковорозчинною оболонкою не визнано ефективнішим або безпечнішим за звичайний

Аспірин із кишковорозчинною оболонкою не визнано ефективнішим або безпечнішим за звичайний

Дослідження, проведені медичним центром Окснера, штат Луїзіана, не виявили суттєвих відмінностей в ефективності чи безпеці аспірину, вкритого кишковорозчинною оболонкою, порівнюючи зі стандартною формою препарату, в пацієнтів з атеросклеротичними серцево-судинними захворюваннями. Цей представник НПЗЗ часто використовують як засіб для лікування та профілактики серцево-судинних захворювань. В аспірині кишковорозчинну оболонку було застосовано для того, щоб компенсувати потенційну шкоду, яку, як вважають, препарат завдає слизовій оболонці шлунка, спричиняючи ерозії, виразки і кровотечі.

Суміш полімерів, пластифікаторів і розчинників утворює кишковорозчинну оболонку деяких фармацевтичних таблеток. Покриття призначене для захисту активних інгредієнтів у таблетці від кислих умов і ферментативного розпаду під час проходження через шлунок неушкодженим, щоби пізніше всмоктуватися в тонкому кишечнику. Це може бути корисною стратегією для запобігання розпаду ліків у шлунку або способом захисту шлунка від будь-яких небажаних ефектів ліків.

Серед 10 678 учасників дослідження 69 % приймали аспірин, вкритий кишковорозчинною оболонкою, і 31 % – без оболонки. Не було суттєвої різниці в ефективності (наприклад, інфаркт міокарда, інсульт або смерть) між групою препарату, вкритого кишковорозчинною оболонкою, і групою без нього, а також в результатах безпеки, включно зі значними кровотечами. Рівень дозування суттєво не вплинув на результати в обох групах.

Висновки дослідження підтверджують відсутність додаткового захисту від шлункової кровотечі та відсутність зниження ефективності, пов’язаної із застосуванням аспірину, вкритого кишковорозчинною оболонкою. Виникають питання, оскільки деякі попередні дрібні клінічні випробування показали низку суперечливих позитивних і негативних результатів аспірину, вкритого кишковорозчинною оболонкою. Ці невідповідності минулих наукових розвідок можуть бути причиною того, чому, незважаючи на надійну когорту та відсутність значних відмінних результатів, автори припускають, що для підтвердження своїх висновків необхідні додаткові дослідження.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2809795