Головна Новини Гастроентерологія Досвід США щодо широкомасштабних спалахів гепатиту А та ситуація на Вінниччині

27 жовтня, 2023

Досвід США щодо широкомасштабних спалахів гепатиту А та ситуація на Вінниччині

Досвід США щодо широкомасштабних спалахів гепатиту А та ситуація на Вінниччині

Впродовж 2016–2022 років 27 штатів США повідомили про 315 смертей, пов’язаних зі спалахом гепатиту А. Смертність досягла піку у 2019 році, а потім щорічно знижувалася до 2022 року. Загалом 63 % померлих мали принаймні одне задокументоване показання до щеплення проти гепатиту А. Це захворювання передається фекально-оральним шляхом, і йому можна запобігти за допомогою безпечної та ефективної вакцини. Незважаючи на те, що гепатит А, як правило, є легким і проходить самостійно, можуть виникнути серйозні ускладнення, включно зі смертю.

Згідно із дослідженням, опублікованим у номері Morbidity and Mortality Weekly, майже дві третини людей зі смертельними випадками, пов’язаними з вірусом гепатиту А (HAV), мають принаймні одне задокументоване показання до вакцинації проти HAV, при цьому лише 4 % були щепленими. Загалом 63 % померлих мали принаймні одне задокументоване показання до вакцинації, включно із уживанням наркотиків, безпритульністю, коінфекцією гепатиту В або гепатиту С (41, 16, 12 і 31 % відповідно).

24 жовтня 2023 року МОЗ України офіційно повідомило про спалах захворювань на гепатит А на Вінниччині. На той час було госпіталізовано 60 осіб із підтвердженим діагнозом, із них 14 дітей. «Завдяки співпраці МОЗ, ВООЗ та UNICEF на рівні країни маємо 13 тисяч доз вакцин проти гепатиту А, які були розподілені до ЦКПХ кожної області. Наразі в осередку спалаху працюють спеціалісти ЦКПХ, проводяться протиепідемічні заходи: встановлюється та перевіряється коло контактних осіб і тих, хто може бути потенційно інфікованим, фахівці відбирають проби на лабораторні дослідження із об’єктів довкілля та навколишнього середовища», – повідомляє Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар України. 25 жовтня повідомили про 100 хворих, основною причиною зараження вважають використання води з неперевірених джерел водопостачання. Для профілактики спеціалісти радять вакцинуватися. HAVRIX – це вакцина, призначена для активної імунізації проти захворювань, спричинених вірусом гепатиту А. Вона схвалена для використання особами віком від 12 місяців. Первинну імунізацію слід проводити принаймні за 2 тижні до очікуваного контакту з HAV. Важка алергічна реакція (наприклад, анафілаксія) після попередньої дози будь-якої вакцини, що містить вірус гепатиту А, або на будь-який компонент HAVRIX, включно з неоміцином, є протипоказанням до щеплення.

Джерело: moz.gov.ua

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/72/wr/mm7242a1.htm?s_cid=mm7242a1_w