Головна Новини Гастроентерологія Створення стовбурових клітин для лікування захворювань печінки

2 листопада, 2023

Створення стовбурових клітин для лікування захворювань печінки

Створення стовбурових клітин для лікування захворювань печінки

За даними Американського фонду печінки, понад 100 мільйонів людей у США мають певну форму захворювання печінки. Хоча цей орган має надзвичайну здатність до регенерації, хронічні захворювання, такі як цироз, гепатит і жирова хвороба, можуть швидко прогресувати до термінальної стадії захворювання. Нерідко єдиним способом урятувати хворого є трансплантація, проте знайти необхідний донорський матеріал можна не завжди.

Кіанна Нгуєн – студентка Школи медицини клініки Мейо, яка також завершує докторську роботу у Вищій школі біомедичних наук клініки Мейо. Під час клінічних чергувань у медичній школі Нгуєн стикалася із багатьма пацієнтами із печінковою недостатністю та була вражена похмурою реальністю: їхньою єдиною надією була трансплантація. Дефіцит донорських органів і терапевтичних можливостей викликав її інтерес до клітинної терапії печінкової недостатності. Експерименти молодої вченої зосереджені на перенаправленні стовбурових клітин ембріона людини на клітини печінки з потенціалом для відновлення клітин, тканин і органів. Це дослідження спрямоване на отримання альтернативи трансплантації печінки.

Науковий керівник Нгуєн – доктор Ревзін, чия лабораторія розробила техніку інкапсуляції стовбурових клітин і їх перепрограмування. Стовбурові клітини містяться в мікрокапсулі – мікроскопічному пластиковому контейнері, наповненому водним розчином. Вона захищає клітини від фізичного пошкодження під час біообробки та може використовуватися для передачі сигналів, які спрямовують стовбурові клітини до потрібної тканини, такої як тканина підшлункової залози або печінки. Метою проєкту є використання мікрокапсул для створення тканини печінки в достатній кількості для використання в організмі людини. Надія полягає в тому, щоб одного разу трансплантувати ці клітини для лікування складних захворювань, таких як печінкова недостатність.

«Клітини печінки, отримані зі стовбурових клітин, можуть стати поновлюваним джерелом для лікування пацієнтів із печінковою недостатністю. Це може відчинити двері для лікування багатьох хворих, які раніше не мали жодних шансів», – стверджує Нгуєн.

Джерело: https://regenerativemedicineblog.mayoclinic.org/2023/10/27/engineering-stem-cells-to-treat-liver-disease/?sf183169559=1&trk=public_post-text