Головна Новини Гастроентерологія Гормони, які виділяються під час їжі, можуть лікувати деякі види фіброзу печінки

17 листопада, 2023

Гормони, які виділяються під час їжі, можуть лікувати деякі види фіброзу печінки

Гормони, які виділяються під час їжі, можуть лікувати деякі види фіброзу печінки

Дані нещодавнього дослідження свідчать про те, що певні кишкові гормони сприятливо впливають на процеси, що беруть участь у формуванні рубцевої тканини в печінці. Фіброз може виникнути в результаті таких захворювань, як стеатозна хвороба печінки, пов’язана з метаболічною дисфункцією (MASLD), і стеатогепатит, пов’язаний із метаболічною дисфункцією (MASH). Сьогодні не існує препаратів для цільового лікування фіброзу печінки.

Лікарі часто намагаються призупинити процес фіброутворення, впливаючи на основні причини захворювань, зокрема ожиріння та діабет. Ці методи лікування можуть призвести до покращення функції печінки на деякий час, але вони не здатні усунути вже наявні морфологічні зміни в органі. Процеси, які ініціюють утворення рубцевої тканини в печінці, є клітинними. У своєму новому дослідженні, опублікованому в Journal of Hepatology, датсько-американська дослідницька група на чолі з доцентом Кімом Равнск’єром із кафедри біохімії та молекулярної біології і центру передового досвіду ATLAS повідомляє, що вони виявили раніше невідомі зміни в клітинах, відповідальних за процес фіброзу.

Виявилось, що у процесі фіброутворення беруть участь зірчасті клітини печінки, названі так через їх вигляд. Науковці знайшли спосіб дезактивувати ці клітини і таким чином зупинити фіброзний процес. Для цього вони використали деякі кишкові гормони. Вони зосередилися на гормоні, який називається вазоактивним інтестинальним поліпептидом (VIP). Він природним чином присутній у кишечнику та нейронах, звідки вивільняється під час їжі. Зірчасті клітини печінки, зокрема, мають високу експресію специфічних VIP-рецепторів на їх поверхні. Поліпептид стимулює кровопостачання печінки і, окрім цього, також утримує зірчасті клітини неактивними. Зараз дослідники розробляють нові способи лікування пацієнтів із MASLD і MASH, створюючи синтетичні гормони, призначені для націлювання на рецептори конкретних клітин.

Джерело: https://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(23)05273-X/fulltext#