Головна Новини Гастроентерологія Рекомендації AGA щодо біомаркерів хвороби Крона

24 листопада, 2023

Рекомендації AGA щодо біомаркерів хвороби Крона

Рекомендації AGA щодо біомаркерів хвороби Крона

Американська гастроентерологічна асоціація (AGA) випустила нову статтю, яка рекомендує використання біомаркерів крові та калу для лікування хвороби Крона (ХК), запального захворювання кишечника. За останніми оцінками, ХК вражає 2,74 мільйона людей у США. У контексті запального захворювання такі біомаркери, як С-реактивний білок (CRP) у крові та фекальний кальпротектин (FCP), можуть свідчити про його рівень. Ці показники допоможуть лікарям оцінити, чи активна хвороба Крона в пацієнта або вона перебуває у стадії ремісії. AGA рекомендує використовувати біомаркери на додаток до колоноскопії та візуалізаційних досліджень.

Пацієнтам у стадії ремісії рекомендують перевіряти CRP і FCP кожні 6-12 місяців. Ці тести працюють найкраще, якщо рівні CRP і FCP попередньо збігаються з активністю захворювання, що спостерігається під час ендоскопічної оцінки. Якщо в пацієнта є симптоми захворювання, аналізи треба робити кожні 2-4 місяці. Якщо хворому виконали хірургічне втручання, то FCP буде більш об’єктивним показником на додаток до ендоскопічної або радіологічної оцінки.

FCP – це біохімічне вимірювання білка кальпротектину в калі. Дослідження показують, що кальпротектин має бактеріостатичні та фунгістатичні властивості, які виникають завдяки його здатності поглинати марганець і цинк. Підвищення вказує на міграцію нейтрофілів до слизової оболонки кишечника, що відбувається під час запалення. Основними захворюваннями, які спричиняють підвищене виділення фекального кальпротектину, є запальні хвороби кишечника, целіакія, інфекційний коліт, некротичний ентероколіт у немовлят, кишковий муковісцидоз і колоректальний рак.

С-реактивний білок є кільцевим пентамерним білком, що міститься в плазмі крові. Це білок гострої фази запалення печінкового походження, який збільшується після секреції інтерлейкіну-6 макрофагами та Т-клітинами. Реакція гострої фази виникає в результаті підвищення концентрації інтерлейкіну-6, який виробляється макрофагами, а також адипоцитами у відповідь на широкий спектр гострих і хронічних запальних процесів, бактеріальних, вірусних або грибкових інфекцій, ревматичних та інших запальних захворювань, а також пошкодження та некроз тканин. Ці умови викликають вивільнення IL-6 та інших цитокінів, які запускають синтез С-реактивного білка і фібриногену в печінці.

Джерело: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(23)05064-3/fulltext?referrer=https%3A%2F%2Fwww.news-medical.net%2Fnews%2F20231117%2FAGA-guideline-recommends-biomarkers-for-Crohns-disease-management.aspx