Головна Новини Гастроентерологія Встановлено, що схуднення значно змінює мікробіом і впливає на мозкову діяльність

5 грудня, 2023

Встановлено, що схуднення значно змінює мікробіом і впливає на мозкову діяльність

Встановлено, що схуднення значно змінює мікробіом і впливає на мозкову діяльність

У всьому світі понад мільярд людей страждають від ожиріння. Одним із методів схуднення є періодичне обмеження енергії (IER), коли дні відносного голодування чергуються із днями звичайного харчування. На відміну від постійного сталого дефіциту калорій, а отже, й енергії, організм то отримує необхідну кількість їжі, то має обмеження. Під керівництвом Цян Цзена, наукового співробітника Інституту управління охороною здоров'я лікарні PLA у Пекіні, було вивчено, що дієта IER змінює вісь мозок–кишечник–мікробіом. Такі зміни в мікробіомі кишечника та в активності пов’язаних регіонів мозку під час і після втрати ваги є динамічними і довготривалими.

Автори використовували метагеном (усі гени мікрофлори) зразків випорожнень, аналізи крові та функціональну магнітно-резонансну томографію для вивчення змін у складі кишкової мікрофлори, крові і фізіологічних параметрах, а також активності мозку в учасників. Вони були в середньому віком 27 років, з ІМТ від 28 до 45 та притримувалися дієти IER для схуднення.

Насамперед учасники пройшли «фазу висококонтрольованого голодування» тривалістю 32 дні, коли вони отримували персоналізовану їжу, розроблену дієтологом, калорійність якої поступово знижувалася до однієї чверті їхнього основного споживання енергії. Потім вони провели 30 днів у «фазі неконтрольованого голодування», де їм дали список рекомендованих продуктів: жінки харчувалися на 500 калорій за день, показник для чоловіків був на 100 калорій більшим. Цим дослідники хотіли вивчити вплив екстремальних дієт на організм.

До кінця дослідження маса тіла добровольців зменшилася в середньому на 7,6 кг, або на 7,8 %. У них знизилися артеріальний тиск і рівень глюкози в плазмі крові натще, загальний холестерин, ЛПВЩ і ЛПНЩ, а також активність ключових ферментів печінки. Це свідчить про те, що IER допомагає зменшити супутні захворювання, пов’язані з ожирінням, такі як гіпертонія, гіперліпідемія та дисфункція печінки. Автори спостерігали зниження після IER активності ділянок мозку, які беруть участь у регуляції апетиту та залежності. У кишковому мікробіомі кількість бактерій Faecalibacterium prausnitzii, Parabacteroides distasonis і Bacterokles uniformis різко зросла, тоді як кількість кишкової палички знизилася.

Подальші аналізи показали, що велика кількість бактерій E. coli, Coprococcus comes і Eubacterium hallii негативно пов’язана з активністю нижньої лобової звивини, яка, як відомо, відіграє ключову роль у виконавчій функції, включно із бажанням схуднути. Навпаки, велика кількість бактерій P. distasonis і Flavonifractor plautii позитивно корелювала з активністю ділянок мозку, пов’язаних з увагою, руховим гальмуванням, емоціями та навчанням.  

Ці результати свідчать про те, що зміни в мозку та мікробіомі під час і після втрати ваги пов’язані або тому, що вони спричиняють одна одну, або тому, що на них впливає невідомий інший фактор. Зараз дослідники прагнуть вивчити, як отримані знання застосувати практично для людей із ожирінням, які прагнуть назавжди здобути ідеальну і здорову вагу.

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20231204/Weight-loss-leads-to-dynamical-changes-in-brain-function-and-gut-microbiome.aspx