Головна Новини Гастроентерологія Лікарі використовують очі для вивчення стану печінки

2 лютого, 2024

Лікарі використовують очі для вивчення стану печінки

Лікарі використовують очі для вивчення стану печінки

Метаболічні захворювання різко зросли останнім часом й раніше були пов’язані зі старістю, але сьогодні вони все частіше розвиваються в молодших людей і дітей з ожирінням. Ці розлади мають схожі фактори ризику й часто проявляються разом у пацієнтів із метаболічним синдромом. Ожиріння печінки та діабет 2 типу характеризуються порушенням ліпідного обміну і регуляції рівня цукру в крові, що контролюється відповідно печінкою та підшлунковою залозою.

Дослідники Каролінського інституту у Швеції розробили метод вивчення функції та захворювань печінки без інвазивних процедур. Після трансплантації клітин печінки в око миші рогівку можна використовувати як вікно в організм. Учені змогли показати, що клітини печінки прикріплюються до райдужної оболонки ока й забезпечуються кровоносними судинами та нервами, необхідними для їх функціонування. Вони також зберігають типові характеристики печінки і відображають здоров’я органа в цілому. Наприклад, було виявлено, що сфероїди (невеликі тривимірні культури клітин) в оці зберігають жир подібно до печінки, а це означає, що імплантат може діяти як маркер жирової хвороби.

Учені демонструють використання цієї технології для моніторингу активності клітинного циклу гепатоцитів, секреції жовчі та поглинання ліпопротеїнів. Дослідницька група професора Пер-Олофа Бергрена з Каролінського інституту трансплантувала клітини та міні-органи в передню камеру ока мишам ще 2008 року. Останнім часом вищезгаданий метод виявився потужним дослідницьким інструментом для моніторингу острівців підшлункової залози, що виробляють інсулін, під час розвитку діабету 2 типу. Тепер платформу було розширено для дослідження печінки, що показує, що існує потенціал для використання методу також в інших сферах медицини.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-024-45122-4