Головна Новини Гастроентерологія Виявлено новий фактор росту печінки

7 лютого, 2024

Виявлено новий фактор росту печінки

Виявлено новий фактор росту печінки

Здорова печінка здатна повністю відновлюватися. Дослідники з Університету імені Генріха Гейне в Дюссельдорфі, Університетської лікарні Дюссельдорфа й Німецького діабетичного центру ідентифікували фактор росту MYDGF (мієлоїдний фактор росту), який важливий для цієї регенеративної здатності. Вчені із Ганноверської медичної школи та Університетського медичного центру Майнца також показали, що більш високі рівні MYDGF можна виявити в крові пацієнтів після часткового видалення печінки. Також відкрили, що цей фактор росту стимулює проліферацію людських гепатоцитів у культурі тканин.

Регенерація печінки є звичайною практикою в медицині: якщо хірург видаляє половину органа людини, залишок здорової половини виростає до повного розміру протягом кількох тижнів. Лікарям щодня потрібна тканина печінки для трансплантації через небезпечне для життя пошкодження, спричинене жировою хворобою, вірусними інфекціями або раком. Хоча регенеративна здатність печінки добре відома, досі не вдалося досягти розмноження гепатоцитів у культурі тканини або виростити тканину печінки поза людським організмом для подальшої трансплантації.

Ще у 2018 році дослідницька група на чолі із професором Екхардом Ламмертом з Інституту метаболічної фізіології продемонструвала, що кровоносні судини вивільняють фактори росту для гепатоцитів, коли частина печінки відсутня. У співпраці із професором Хаді Аль-Хасані професор Ламмерт і його команда лише зараз визначили MYDGF. Кровоносні судини виділяють цей фактор для активації регенерації печінки. 

За словами вчених, механічний стимул кровоносних судин відіграє важливу роль у вивільненні факторів росту. Науковці показали, що пацієнти виділяють більше MYDGF у кров після часткового видалення печінки. У культурах тканин було підтверджено, що фактор росту стимулює проліферацію гепатоцитів людини. З відкриттям фактора росту очікується, що лікарі зможуть досягти кращої регенерації тканини печінки в майбутньому, коли MYDGF буде додано на цільовій основі. Біологи також сподіваються, що зможуть створювати тканину синтетично.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-024-44760-y