Головна Новини Гастроентерологія Датчики, які можна ковтати, можуть точно визначити проблеми з перистальтикою ШКТ

20 березня, 2024

Датчики, які можна ковтати, можуть точно визначити проблеми з перистальтикою ШКТ

Датчики, які можна ковтати, можуть точно визначити проблеми з перистальтикою ШКТ

Учені розробили капсулу для ковтання із датчиками, які можуть виявляти тиск у кишечнику пацієнта та знаходити проблемні місця у шлунково-кишковому тракті. Нова система дасть медичним працівникам безпрецедентне розуміння рухливості травного тракту пацієнта. Система відзначатиме, чи орган скорочується, який тиск чиниться та яка частина може бути неактивною, на відміну від звичайного виконання зображення внутрішньої частини кишечника. Капсули вже були випробувані на синтетичному кишечнику та тваринах. Зараз очікується патент на технологію. Команда вчених з Університету Геріот-Ватт в Единбурзі й Бірмінгемського університету разом із колегами з Единбурзького університету повідомила про успіх своєї системи в журналі Device.

Традиційний спосіб огляду кишечника – ендоскопія – це метод використання камери, приєднаної до трубки, яка дозволяє побачити будь-які видимі перешкоди чи патології. Проте в Шотландії капсульна ендоскопія стала більш поширеною: пацієнти ковтають маленьку капсулу, яка пересувається кишечником і бездротовим способом передає зображення назад на екран, що є більш приємною процедурою для пацієнтів, ніж ендоскопія. Учені витратили п’ять років на розроблення своєї нової системи. Дослідження також розглядало використання ультразвуку для можливого виявлення  патології кишечника через шкіру.

Нова капсула має довжину 3 см і діаметр 1 см, на її поверхні розташовані п’ять тоненьких датчики товщиною з одну або дві людські волосини. Пристрій надзвичайно стійкий завдяки кількості датчиків і їх гнучкості: він продовжуватиме працювати навіть у разі пошкодження. Дослідники також гарантують, що він не подряпає або жодним чином не пошкодить кишечник, адже датчики дуже тонкі та мають спеціальне покриття, що забезпечує низький коефіцієнт тертя. Учені розробили прототип пристрою в Шотландському центрі мікроелектроніки в Единбурзькому університеті. Водночас за потреби датчики можна виготовити у великій кількості, що робить їх рентабельними. Зараз об’єднана команда вчених створює відокремлену компанію, щоби просувати інновації, а патент очікує на розгляд.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2024-03-swallowable-sensors-gut-movement-problems.html