Головна Новини Гастроентерологія Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини

26 березня, 2024

Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини

Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини

Вивчаючи людей, які випадково захворіли на гепатит С, команда дослідників визначила життєздатні мішені вакцини проти хвороби, яка інфікує 70 мільйонів людей у всьому світі, причому кількість випадків зростає щороку. Противірусні засоби прямої дії, розроблені близько десяти років тому, ефективні на 98 %.

Джастін Бейлі, доцент медицини Університету Джона Гопкінса, та Ендрю Фляк, доцент кафедри мікробіології та імунології в Коледжі ветеринарної медицини, є головними авторами дослідження. Воно стало можливим завдяки унікальному доступу, який Бейлі мав до зразків людей, які вживали ін’єкційні наркотики та ризикували інфікуватися. Це дало змогу вченим відстежувати осіб, у яких не було гепатиту, і під час наступних візитів до клініки спостерігати, чи заразилася ця особа вірусом. Бейлі отримав зразки від осіб, які самостійно вилікувалися від інфекції, і тих, у кого розвинулася хронічна інфекція.

Для боротьби із захворюванням потрібні молекули, які називаються широко нейтралізуючими антитілами (bNAbs), що можуть нейтралізувати різні варіанти вірусу. У попередніх дослідженнях виділили bNAb від людей, які були хронічно інфіковані вірусом гепатиту С. Щоб виробити антитіло, імунна система використовує кілька наборів різних генів, але організм людей із хронічним гепатитом С використовував лише один варіабельний ген антитіла, який називається VH1-69. Крім того, більшість bNAb від хронічно інфікованих донорів були націлені на певну ділянку вірусу гепатиту С, а саме на передній шар білка E2.

У поточному дослідженні виділили bNAb від однієї людини, яка самостійно вилікувалася від трьох окремих інфекцій, що дало можливість виявити важливі відмінності. По-перше, її антитіла були генетично різноманітними, тобто вони кодувалися різноманітними варіабельними генами, а не лише одним сегментом гена VH1-69. По-друге, bNAb від цієї людини були націлені на три різні ділянки білка E2 вірусу: передню, середню і задню. Ці дані свідчать про те, що вакцина проти вірусу гепатиту С повинна викликати продукцію bNAb у всіх трьох ділянках білка E2, а не лише в одній. У наступних кроках команда вчених співпрацюватиме з великою міжнародною групою, аби перевірити кілька вакцин-кандидатів на тваринах і зрештою визначити, які з них можна використовувати для клінічних випробувань на людях.

Джерело: https://www.cell.com/immunity/abstract/S1074-7613(24)00097-9?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1074761324000979%3Fshowall%3Dtrue