Головна Новини Гастроентерологія Новий препарат усуває надмірну вагу, жирову хворобу печінки та діабет

1 травня, 2024

Новий препарат усуває надмірну вагу, жирову хворобу печінки та діабет

Новий препарат усуває надмірну вагу, жирову хворобу печінки та діабет

Дослідники з Каролінського інституту у Швеції, імовірно, знайшли новий спосіб лікування ожиріння та пов’язаних із ним розладів шляхом впливу на мітохондрії клітин. Дослідження, опубліковане в Nature Metabolism, показує, що певний клас препаратів, які блокують функцію мітохондрій, може вплинути на ожиріння, неалкогольну жирову хворобу печінки та діабет у мишей. Мітохондрії мають сферичну, ниткоподібну або овальну форму та забезпечують енергетичну функцію, впливаючи на етапи енергетичного обміну та синтезуючи АТФ.

Система окисного фосфорилювання в мітохондріях ссавців відіграє ключову роль у перетворенні енергії з поживних речовин, що надходять з їжі. Мітохондріальний метаболізм є динамічним і може бути перепрограмований для підтримки як катаболічних, так і анаболічних реакцій, залежно від фізіологічних потреб або захворювань. Перші спроби використати мітохондрії задля лікування ожиріння були зареєстровані у 1930-х роках, коли понад 100 000 осіб отримували динітрофенол. Незважаючи на те, що таке лікування збільшило швидкість метаболізму та зменшило ожиріння, серйозні побічні ефекти не дозволили препарату стати загальноприйнятим для застосування.

Дослідницька група інституту нещодавно розробила специфічні препарати-кандидати (ІМТ – інгібітори мітохондріальної транскрипції), які блокують функцію мітохондрій і, отже, виробництво клітинної енергії для лікування раку. Лікування пухлин за допомогою IMT викликає залежне від дози порушення окисного фосфорилювання та клітинне метаболічне голодування із прогресивним зниженням рівня критичних метаболітів і, зрештою, загибеллю ракових клітин.

Тепер дослідники показали, що ці препарати також сприятливо діють на обмін речовин у мишей. Упродовж 4-тижневого лікування спостерігалось несподіване посилення ліпідного метаболізму, що призвело до втрати ваги, зменшення накопичення жиру в печінці та відновлення толерантності до глюкози. Вимірювання складу тіла за допомогою неінвазивної магнітно-резонансної томографії після 4 тижнів лікування IMT показало помітне зменшення жирової маси без будь-яких змін м’язової маси. Учені вже розпочали співпрацю з біотехнологічною компанією, щоб побачити, чи можна далі використати свої висновки для лікування людей.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s42255-024-01038-3