Головна Новини Гастроентерологія Зменшення споживання обробленого м’яса має значні переваги для здоров’я, показує дослідження

5 липня, 2024

Зменшення споживання обробленого м’яса має значні переваги для здоров’я, показує дослідження

Зменшення споживання обробленого м’яса має значні переваги для здоров’я, показує дослідження

Зменшення споживання обробленого м’яса приблизно на одну третину (що еквівалентно майже 10 скибочкам бекону або ковбаси на тиждень) може запобігти великій кількості нових випадків діабету в США протягом 10 років, показує дослідження. Також така модифікація дієти призведе до десятків тисяч рідших випадків серцево-судинних захворювань і колоректального раку. Команда Глобальної академії сільського господарства та продовольчих систем Університету Единбурга разом з Університетом Північної Кароліни розробила надійний інструмент моделювання для оцінки впливу на здоров’я від скорочення споживання обробленого та необробленого червоного м’яса.

Окрім запобігання приблизно 350 000 випадків діабету, скорочення споживання обробленого м’яса на 30 % призвело до 92 500 рідших випадків серцево-судинних захворювань і 53 300 випадків колоректального раку протягом десяти років. Зменшення споживання будь-якого червоного м’яса на 30 % призвело до 1 073 400 рідших випадків діабету, 382 400 випадків серцево-судинних захворювань і 84 400 випадків колоректального раку. Зменшення споживання необробленого червоного м’яса на 30 %, що означало б з’їдати на дві середні котлети з яловичини менше на тиждень, призвело до зменшення на 732 000 випадків діабету. Це також сприяло зменшенню на 291 500 випадків серцево-судинних захворювань і 32 200 випадків колоректального раку.

У 2015 році Міжнародне агентство з дослідження раку класифікувало оброблене м’ясо як канцерогенне для людини, поряд із тютюном та азбестом. Вважається, що головні недоліки таких продуктів пов’язані з високим вмістом гемового заліза, натрію, нітритів, нітратів і насичених жирів. Сполуки, отримані в результаті високотемпературного приготування, а саме кінцеві продукти глікації, гетероциклічні ароматичні аміни та поліциклічні ароматичні вуглеводні, також є небезпечними. Окрім цього, здобуті висновки мають важливе значення і для клімату: Національні та міжнародні організації, наприклад, Міжурядова група експертів зі зміни клімату, рекомендують скоротити споживання м’яса, щоб зменшити викиди парникових газів.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(24)00118-9/fulltext