Головна Новини Гастроентерологія Гепатит С залишає «шрами» в імунних клітинах навіть після успішного лікування

10 липня, 2024

Гепатит С залишає «шрами» в імунних клітинах навіть після успішного лікування

Гепатит С залишає «шрами» в імунних клітинах навіть після успішного лікування

Хронічний гепатит С, спричинений вірусом гепатиту С, може призвести до серйозних ускладнень, таких як цироз печінки та рак. Поява високоефективних противірусних препаратів призвела до високих показників успішного лікування цієї хронічної вірусної інфекції. Однак існують свідчення того, що імунна система пацієнтів не відновлюється повністю навіть після лікування. Науковці з Інституту фундаментальної науки і Центру вірусної імунології Корейського науково-дослідного інституту провели дослідження та виявили, що сліди «епігенетичних рубців» залишаються в регуляторних Т-клітинах і проявляють стійкі запальні властивості ще довго після того, як вірус виведено з організму. Стаття опублікована у Journal of Hepatology.

Під час експериментів були обстежені пацієнти із хронічною інфекцією, які досягли стійкої вірусологічної відповіді після лікування. Головним показником було те, що вірус не виявлявся в крові протягом 12 тижнів після лікування – це підтверджує, що інфекція не перебуває в організмі. Дослідники виявили, що частота активованих клітин TREG залишалася підвищеною під час лікування та високою навіть після усунення вірусу. TREG або регуляторні Т-клітини впливають на імунну систему і беруть важливу участь у розвитку аутоімунітету, пухлинній відповіді та загоєнні тканин.

Потім учені провели комплексний аналіз, включно із секвенуванням РНК і ATAC-seq, які виявили, що транскриптомні та епігенетичні властивості клітин TREG здорових пацієнтів залишаються зміненими навіть після ліквідації вірусу. ATAC-seq (від англ. Assay for Transposase-Accessible Chromatin using sequencing) – метод молекулярної біології, під час якого аналізують загальногеномну доступність хроматину, що важливо для глобального епігенетичного контролю.

Запальні ознаки, такі як посилення сигналізації фактора некрозу пухлин, зберігалися у клітинах TREG, що вказує на довгострокові зміни імунної системи, викликані хронічною інфекцією. Ці активовані клітини TREG пацієнтів продовжували виробляти запальні цитокіни, наприклад, фактор некрозу пухлин, гамма-інтерферон та інтерлейкін 17А, навіть після очищення від вірусу. Дослідники спостерігали за пацієнтами протягом шести років після успішного лікування та виявили, що ознаки запалення зберігалися впродовж усього терміну.

Головна ідея дослідження – заклик до лікарів, які мають таких пацієнтів, систематично проводити огляд хворих через збільшений ризик ускладнень. Зараз дослідницька група зосереджується на подальшому вивченні механізмів тривалого запального стану TREG. Учені планують дослідження потенційних терапевтичних втручань, які могли б повернути назад ці епігенетичні та транскриптомні зміни.

Джерело: https://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(24)02317-1/abstract