Головна Новини Гастроентерологія Як закрепи збільшують ризики різних серцевих подій?

23 серпня, 2024

Як закрепи збільшують ризики різних серцевих подій?

Як закрепи збільшують ризики різних серцевих подій?

Визнано, що причиною смерті Елвіса Преслі, відомого «короля рок-н-ролу», став хронічний закреп. Неправильне харчування, а саме надмірна кількість жирів і холестерину в раціоні зокрема, а також вживання наркотичних засобів провокували проблеми зі стільцем. Вважається, напруга під час дефекації стиснула черевну частину аорти співака, що спричинило зупинку серця.

Великі популяційні дослідження показують, що хронічний закреп пов’язаний із підвищеним ризиком серцевих подій – інфарктів, інсультів і серцевої недостатності. Наприклад, в австралійському дослідженні взяли участь понад 540 000 людей старше 60 років, які перебували в лікарні із приводу різних захворювань. Було виявлено, що пацієнти із закрепами мають вищий ризик артеріальної гіпертензії, інфарктів та інсультів, порівнюючи з пацієнтами того ж віку без закрепів.

Нове міжнародне дослідження під керівництвом Університету Монаша в Австралії визначило зв'язок між затримкою випорожнення та підвищеним ризиком серцевих подій внаслідок аналізу Біобанку Великобританії, бази даних інформації про здоров’я приблизно півмільйона людей у Сполученому Королівстві. Під час аналізу даних учені виявили понад 23 000 випадків закрепів унаслідок застосування препаратів для лікування високого кров'яного тиску.

В японському дослідженні за участю людей похилого віку кров’яний тиск був високий безпосередньо перед випорожненням і продовжував підвищуватися під час процесу дефекації. Це підвищення тривало протягом години після акту дефекації, чого не спостерігається в молодих японців. Одна з теорій полягає в тому, що в літніх людей кровоносні судини жорсткіші через атеросклеротичні та інші вікові зміни.

Відомо, що підвищення систолічного артеріального тиску при напруженні під час дефекації досягає 70 мм рт. ст., що має важливі наслідки при хронічній патології. Деякі люди із хронічним закрепом можуть мати порушення функції блукаючого нерва, який контролює різні функції організму, наприклад, травлення, частоту серцевих скорочень і дихання. Ця порушена функція може призвести до аномалій серцевого ритму та надмірної активації симпатичної нервової системи, що також збільшує тиск.

Окрім того, дисбактеріоз, дисбаланс кишкових мікроорганізмів, може призвести до того, що мікроби та інші речовини проникатимуть через кишковий бар’єр у кров і провокуватимуть імунну відповідь. Це може спричинити запалення в системі кровообігу та ущільнення артерій, що підвищує ризик серцевого нападу. Також учені вивчали генетичні зв’язки між закрепами та серцевими патологіями й виявили спільні генетичні фактори, які лежать в основі цих, здавалося б, різних захворювань. Ці дослідження кидають виклик традиційному розумінню факторів ризику серцево-судинних захворювань і підкреслюють важливість підтримки здоров’я кишечника у профілактиці та лікуванні серцевих захворювань.

Джерело: https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpheart.00519.2024