Головна Новини Гастроентерологія Дослідники із Цюріха успішно провели дистанційну магнітну ендоскопію на живій свині, яка жила в Гонконгу

28 серпня, 2024

Дослідники із Цюріха успішно провели дистанційну магнітну ендоскопію на живій свині, яка жила в Гонконгу

Дослідники із Цюріха успішно провели дистанційну магнітну ендоскопію на живій свині, яка жила в Гонконгу

Дослідникам із Федеральної вищої технічної школи Цюріха (ETH) та Університету Гонконгу вперше вдалося за допомогою дистанційного керування провести магнітну ендоскопію на живій свині. Дослідники керували зондом зі Швейцарії, поки тварина лежала на операційному столі в Китаї. Ця процедура є першою в історії магнітною ендоскопією з дистанційним керуванням. Подробиці були опубліковані в журналі Advanced Intelligent Systems. Дві речі були вирішальними для цього прориву: магнітна навігаційна система, розроблена в Цюріху з магнітним ендоскопом, і безпечне швидке інтернет-з’єднання з операційною.

Учені діляться: «Зараз третя година ранку, й Александр Мезо у кабінеті в Цюріху працює з ендоскопом. Докторант лабораторії мультимасштабної робототехніки ETH, яку очолює професор Бредлі Нельсон, дивиться на екран, на якому з’являються живі зображення ендоскопії, створені за допомогою маніпуляцій із джойстиком. Однак операційна міститься в Китаї – відстань між містами понад 9300 кілометрів. Із затримкою лише близько 300 мілісекунд зонд товщиною 4 міліметри реагує на сигнали із Цюріха, коли він рухається навколо шлунка живої (під наркозом) свині в операційній. Мезо керує камерою, аби дослідити стінку шлунка тварини, і бере зразки тканини за допомогою крихітного захвата».

В операційній дистанційно керована процедура підтримувалася та контролювалася хірургами з медичного факультету Університету Гонконгу. Ендоскопом керує магнітне поле, створене Navion, хірургічною навігаційною системою, яку розробили професор ETH Нельсон та його команда. Завдяки надзвичайній гнучкості магнітного ендоскопа Мезо зміг без проблем виконати маневр, який називається ретрофлексією, у шлунку тварини: після входу в порожнину органа ендоскоп згинається назад на 180 градусів, щоб перевірити вхід у шлунок. Ця складна процедура показує, що магнітними ендоскопами можна дистанційно керувати принаймні так само гнучко, як і стандартними пристроями. Крім того, менший ендоскоп також можна вводити через ніс у людей, а не через стравохід, як це зазвичай відбувається під час стандартної процедури.

Професор Нельсон із лабораторії робототехніки ETH вже думає наперед: «На наступному етапі нашого дослідження ми сподіваємося провести телеопераційну ендоскопію на шлунку людини. Ця технологія має великий потенціал. Тут ідеться про мінімально інвазивні процедури у шлунково-кишковому тракті, такі як скринінг раку».

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aisy.202400522