Головна Новини Гастроентерологія Новий пробіотик успішно полегшує прояви виразкового коліту на тваринних моделях

30 серпня, 2024

Новий пробіотик успішно полегшує прояви виразкового коліту на тваринних моделях

Новий пробіотик успішно полегшує прояви виразкового коліту на тваринних моделях

Дослідники з Інституту технологічних процесів Китайської академії наук розробили терапевтичний засіб на основі пробіотиків, який активує окислювально-відновний процес кишечника та правильний гомеостаз мікробіоти. Він ефективно полегшував запалення та зменшував пошкодження товстої кишки на моделях коліту мишей і приматів. Пробіотики є потенційним засобом лікування виразкового коліту (ВК), але їхня ефективність часто знижується шлунково-кишковими захворюваннями, які обмежують адгезію та активність препаратів. Крім того, складне патологічне середовище запаленої тканини також передбачає наявність інших патогенних факторів.

Щоби вирішити ці проблеми, дослідники, використовуючи машинне навчання та біоінформаційний аналіз, визначили рід Lactobacillus як ідеального кандидата для модуляції кишкової мікробіоти, а також окислювальний стрес як основний патогенний фактор для цілеспрямованого втручання. Для підтвердження своїх висновків учені зібрали та проаналізували зразки фекалій у когорти здорових донорів і пацієнтів із ВК. Результати показали зниження поширеності бактерій Lactobacillus і збільшення окислювального стресу у хворих.

Оскільки селен (Se) є мікроелементом, який проявляє антиоксидантну дію, учені припустили, що спільне використання його та бактерій може забезпечувати синергічну дію. Частки селену вбудували в перицелюлярну плівку, що оточує клітинну стінку Lactobacillus casei (Lac). Отриманий Se-fLac не тільки наділив клітини мікроорганізмів надвисокою активністю поглинання активних форм кисню (АФК), а й посилив успішну колонізацію кишки. У місці ураження Se-fLac знешкоджували АФК і модулювали кишковий мікробіом.

Аби перевірити терапевтичну ефективність Se-fLac, порівняли застосування нового препарату з лікуванням 5-аміносаліциловою кислотою, добавками VSL#3 та їхньою комбінацією. Протизапальна дія 5-аміносаліцилової кислоти найбільш значуща для лікування запальних захворювань товстого кишечника – вона локально інгібує циклооксигеназу й ліпооксигеназу в кишковій стінці, тим самим попереджає утворення простагландинів, лейкотрієнів та інших медіаторів запалення. VSL#3 є комбінацією понад 450 мільярдів бактерій на дозу, що часто призначають пацієнтам. Se-fLac значно перевершив ці три аналоги за всіма терапевтичними показниками. Надалі вчені планують свої експерименти із залученням людей.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1931312824002877?via%3Dihub