Головна Новини Гастроентерологія Перший антибіотик вузького спектра дії успішно знищує Fusobacterium nucleatum, збудника пародонтиту

6 вересня, 2024

Перший антибіотик вузького спектра дії успішно знищує Fusobacterium nucleatum, збудника пародонтиту

Перший антибіотик вузького спектра дії успішно знищує Fusobacterium nucleatum, збудника пародонтиту

У дослідженні, опублікованому у Journal of Oral Microbiology, виявили, що FP 100 (гігроміцин А), перший у своєму класі маломолекулярний антибіотик вузького спектра дії, успішно знищує Fusobacterium nucleatum, не завдаючи шкоди мікробіому ротової порожнини чи кишечника. Препарат створили працівники ADA Forsyth - незалежного некомерційного дослідницького інституту, який займається покращенням здоров’я порожнини рота в місті Кембридж, штат Массачусетс. Fusobacterium є ключовим патогеном, що спричиняє пародонтит (запалення періодонта). Прогресування патології пов’язане з багатьма серйозними системними хворобами.

Захворювання ясен вражає понад 47 % осіб віком 30 років і старше, при цьому поширеність зростає до 60 % у віці 65 років і старше. Пізні стадії характеризуються прогресуючим руйнуванням тканини щелепи й можуть призвести до втрати зубів. Одним із найцікавіших висновків у дослідженні є те, що антибіотик ефективний проти фузобактерій, при цьому не завдає шкоди корисним мікроорганізмам, необхідним для підтримки здоров’я людини.

Fusobacterium nucleatum – грамнегативна анаеробна бактерія, що живе в ротовій порожнині, проте може проникати у клітини й непомітно мігрувати в інші частини тіла. Різні дослідження пов’язують патоген зі значним ризиком передчасних пологів, колоректального раку та бактеріального вагінозу.

Новий багатонадійний препарат, FP 100, був уперше відкритий у зв’язку із його здатністю націлюватися на бактерію Borrelia burgdorferi, що є причиною хвороби Лайма (бореліозу). ADA Forsyth і Flightpath Biosciences подали спільну заявку на патент, учені планують продовжити дослідження потенціалу антибіотика у клінічних випробуваннях і розширити його застосування для інших захворювань, спричинених Fusobacterium nucleatum.

Джерело: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/20002297.2024.2388900#abstract