Головна Новини Гастроентерологія Чи можна діагностувати печінкову енцефалопатію під час читання?

23 вересня, 2024

Чи можна діагностувати печінкову енцефалопатію під час читання?

Чи можна діагностувати печінкову енцефалопатію під час читання?

Дослідження Мічиганського університету припускають, що незабаром програма для телефона зможе виявити печінкову енцефалопатію в пацієнтів, просто аналізуючи читання тексту хворими. Стаття «Дослідження HEAR-MHE: автоматичний аналіз мовлення ідентифікує мінімальну печінкову енцефалопатію та може передбачити майбутню явну печінкову енцефалопатію» була опублікована в Hepatology.

Печінкова енцефалопатія – ураження нервової системи внаслідок порушення антитоксичної функції печінки. Для патології характерні різні поєднання психічних і невротичних розладів аж до втрати свідомості й розвитку коматозного стану. Залежно від ступеня порушень антитоксичної функції печінки зазначений синдром може виявляти себе емоційно-психічними розладами (емоційною нестійкістю, безсонням уночі й сонливістю вдень, головним болем, запамороченнями, вираженими порушеннями свідомості (розвитком ступору) або печінковою комою.

Печінкова енцефалопатія нерідко впливає на мову. Сподіваючись створити простіший тест, учені записали розмову 200 пацієнтів із цирозом печінки, які виконували різні завдання. Потім записи були проаналізовані на сотні мовних змінних. Такий аналіз допоміг створити модель під назвою Hear-MHE, яку порівнювали з перевіреними психометричними тестами для визначення її здатності ідентифікувати помірну печінкову енцефалопатію. Hear-MHE високо корелювала з іншими тестами та виявилася перспективною для прогнозування часу до розвитку явної печінкової енцефалопатії.

Мовленнєві завдання складалися із читання абзацу, опису малюнка та тесту на називання тварин. Читання абзаців виявилося найефективнішим, а його відносна простота – пацієнти записують читання протягом 30–40 секунд замість 15–20-хвилинного тесту з ручкою та папером – спонукає дослідників сподіватися, що одного разу спрощене тестування може призвести до більшої кількості правильних діагнозів.

Наступні кроки для науковців включають тестування інструменту в більших і різноманітних клінічних умовах, аби перевірити його ефективність щодо виявлення печінкової енцефалопатії. Учені також сподіваються розробити версію тесту для додатку, яким пацієнти зможуть легко користуватися вдома.

Джерело: https://journals.lww.com/hep/abstract/9900/hear_mhe_study__automated_speech_analysis.1026.aspx