Головна Новини Гастроентерологія Чи можна виявити запальні захворювання кишечника при народженні?

14 жовтня, 2024

Чи можна виявити запальні захворювання кишечника при народженні?

Чи можна виявити запальні захворювання кишечника при народженні?

У світі зростає поширеність запальних захворювань кишечника (ЗЗК), які неможливо вилікувати. Тільки в Данії 50 000 людей страждають від хвороби Крона або виразкового коліту, що вдвічі більше, ніж показники за останні 20 років. Тоді як багатьом людям діагноз встановлюють у дорослому віці, менший відсоток пацієнтів дізнається про свій діагноз у дитинстві. Біль у животі, діарея, втрата ваги – ці та інші симптоми ЗЗК можуть значно погіршувати життя людини. І хоча вчені з’ясували, що ЗЗК мають генетичний компонент, патологія розвивається не у всіх пацієнтів з обтяженим сімейним анамнезом. На сьогодні тригери хвороби Крона та виразкового коліту, відомих представників ЗЗК, залишаються в основному невідомими.

Зараз учені з Центру молекулярного прогнозування запальних захворювань кишечника (PREDICT) Ольборзького університету в Данії знайшли докази того, що діти, у яких діагностували ЗЗК до шестирічного віку, демонструють біологічні зміни, пов’язані з патологією, при народженні. Робота дослідників опублікована в журналі Gastroenterology. Йонас Юліус Рудбек із PREDICT пояснює: «Порівнюючи зразки крові новонароджених, у яких згодом розвивається ЗЗК, із тими, у кого цього не сталося, ми можемо краще зрозуміти, що відбувається в організмі до появи симптомів. Оскільки маленькі діти часто не можуть описати свій біль, це може допомогти при скринінгу новонароджених на ранні ознаки хвороби, потенційно дозволяючи нам запобігти її появі».

Науковці представляють перше дослідження системних запальних маркерів у новонароджених із ЗЗК. В унікальній когорті із 464 педіатричних випадків ЗЗК вимірювали рівні γ-інтерферону, фактора некрозу пухлин α, а також інтерлейкіни різних типів (IL-1β, IL-4, IL-6 та IL-17A) через кілька днів після народження. У підгрупі із 88 пацієнтів, у яких діагностували захворювання у віці до 6 років, спостерігали статистично значущий зв’язок між підвищенням рівня IL-17А й розвитком патології. Інтерлейкін-17A є прозапальним цитокіном, що виробляється активованими Т-клітинами. Ці клітини масово проникають у запалену тканину пацієнтів із ЗЗК, і дослідження in vitro та in vivo показали, що IL-17А може ініціювати та посилювати численні прозапальні механізми.

Джерело: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(24)05210-7/fulltext?referrer=https%3A%2F%2Fmedicalxpress.com%2F