Головна Новини Хірургія Нові можливості для трансплантації в Україні

25 лютого, 2021

Нові можливості для трансплантації в Україні

Нові можливості для трансплантації в Україні

Вчора, 24 лютого на засіданні Кабінету Міністрів України (КМУ) було розглянуто проєкт постанови КМУ «Деякі питання реалізації Закону України “Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині” щодо біоімплантатів, ксеноімплантатів, медико-біологічних вимог до тварин, умов їх утримання, порядку вилучення у тварин анатомічних матеріалів для виготовлення ксеноімплантатів».

Як повідомляють на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я, Уряд підтримав постанову, що дає поштовх для розвитку цілому напрямку вітчизняної медицини.

Серед нових можливостей, зокрема, використання донорської шкіри, що спрощує лікування важких опіків і дає набагато більші шанси на одужання пацієнтам. Крім того, знижується ризик зараження та ймовірність ускладнень, а реабілітація стає дешевшою.

Не менш важливий аспект постанови – це створення ринку біоімплантів в Україні. Упорядковується їх обіг, виготовлення та контроль якості.

«Ми започатковуємо умови для розвитку вітчизняного виробництва біоімплантів, що знизить фінансове навантаження на медичну систему. Хрящі, сухожилля, фрагменти кісток тощо виготовлятимуться в Україні, а не імпортуватимуться. Це вкрай важливо і в аспекті соціальної реабілітації наших військових та ветеранів АТО/ООС, людей, які отримали травми в аваріях та виробництвах», – зазначає міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Міністр наголосив, що цей законодавчий акт має також вагомий економічний ефект, оскільки створює передумови для розвитку наукоємної галузі економіки із сучасними виробництвами та робочими місцями для спеціалістів високого класу.

Джерела: В Україні з'явилися нові можливості для трансплантації (moz.gov.ua)

Засідання Кабінету Міністрів України | Кабінет Міністрів України (kmu.gov.ua)