Головна Новини Хірургія Відтепер в «Охматдиті» дорослі пацієнти, які потребують трансплантації кісткового мозку, зможуть отримати необхідні лабораторні послуги

12 березня, 2021

Відтепер в «Охматдиті» дорослі пацієнти, які потребують трансплантації кісткового мозку, зможуть отримати необхідні лабораторні послуги

Відтепер в «Охматдиті» дорослі пацієнти, які потребують трансплантації кісткового мозку, зможуть отримати необхідні лабораторні послуги

Лабораторія спеціалізованої дитячої лікарні «Охматдит» – єдина в Україні, що надає весь необхідний обсяг послуг із генетичного типування для виконання трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин від донора. Досі такі послуги надавали лише дітям, а дорослі змушені були їхати за кордон.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, віднині «Охматдит» зможе надавати всі необхідні лабораторні послуги дорослим пацієнтам, які потребують трансплантації кісткового мозку. За ініціативи МОЗ цей медичний заклад отримав новий статус, відповідно до якого розширення послуг для дорослого населення і стало можливим. Про це на брифінгу розповіла заступниця міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова.

«Нові потужності повністю покривають потребу і для дітей, і для дорослих. Усі послуги, зокрема обладнання та реактиви, необхідні для здійснення лабораторних досліджень, для українців є безкоштовними», – наголосила вона.

Крім того, в «Охматдиті» зможуть надавати послуги з екстракорпорального фотофорезу, який необхідний для лікування ускладнень після трансплантації кісткового мозку.

Нагадаємо, нещодавно уряд підтримав постанову «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», що дає поштовх для розвитку трансплантології та створює цивілізовані умови для виконання цих складних та наукоємних операцій.

Джерело: МОЗ розширив можливості для пацієнтів, які потребують трансплантації кісткового мозку (moz.gov.ua)