Головна Новини Хірургія У МОЗ передбачають проведення 300 трансплантацій кісткового мозку в Україні протягом 2021 року

16 квітня, 2021

У МОЗ передбачають проведення 300 трансплантацій кісткового мозку в Україні протягом 2021 року

У МОЗ передбачають проведення 300 трансплантацій кісткового мозку в Україні протягом 2021 року

Міністерство охорони здоров’я виділило відповідні кошти в рамках реалізації пілотного проєкту з розвитку трансплантації. Протягом 2021 року передбачено 300 трансплантацій кісткового мозку в Україні.

«Станом на сьогодні вже зробили 60 трансплантацій. Із них 50 – аутологічні трансплантації кісткового мозку та 10 – алогенні», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко.

За його словами, спеціалістами Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» проведено три алогенні трансплантації кісткового мозку.

Це стало можливим завдяки активній співпраці України з міжнародними реєстрами донорів кісткового мозку, що значно покращить можливість виконання таких операцій для дітей і в майбутньому для дорослих.

У пілотному проєкті з розвитку трансплантації шість лікувальних закладів проводять трансплантацію кісткового мозку. Це Національна дитяча спеціалізована лікарня «ОХМАТДИТ», Національний інститут раку, Київський центр трансплантації кісткового мозку, Черкаський обласний онкологічний диспансер, Інститут патології крові та трансфузійної медицини Національної академії медичних наук України і Київський обласний онкологічний диспансер.

Нагадаємо, що лабораторія спеціалізованої дитячої лікарні «Охматдит» – єдина в Україні, що надає весь необхідний обсяг послуг із генетичного типування для виконання трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин від донора як діткам, так і дорослим.

Джерело: Ігор Іващенко: «Протягом 2021 року передбачено проведення 300 трансплантацій кісткового мозку в Україні» (moz.gov.ua)