Головна Новини Хірургія Проведено успішну трансплантацію нирок від свині людині

21 січня, 2022

Проведено успішну трансплантацію нирок від свині людині

Проведено успішну трансплантацію нирок від свині людині

Через два тижні після нещодавньої успішної трансплантації людині генетично модифікованого серця свині (детальніше у нашому матеріалі) хірурги з Університету Алабами у Бірмінгемі (США) оголосили про пересадку двох подібних генетично модифікованих нирок свині реципієнту з мертвим мозком.

Після видалення власних нирок у пацієнта лікарі пересадили дві нирки свині за звичайними методами. На думку дослідників, цей процес демонструє довготривалу життєздатність процедури та те, як така трансплантація може працювати у реальному житті.

Пересаджені нирки фільтрували кров, виділяли сечу і, що важливо, не одразу відторглися – вони залишалися життєздатними до завершення дослідження через 77 годин після трансплантації.

Команда не очікувала, що змінене фізіологічне середовище смерті мозку створить оптимальне середовище для підтримки відновлення нирок. Фактично, мозок реципієнта був мертвий за 5 днів до пересадки, тому той факт, що фізіологічний стан реципієнта погіршився, був очікуваним наслідком цієї ситуації.

Дослідники Університету Алабами в Бірмінгемі не перші, хто повідомив про таку трансплантацію. Хірурги академічного медичного центру, афілійованого із Нью-Йоркським університетом, повідомили про таку ж успішну процедуру в жовтні 2021 року, коли реципієнт із мертвим мозком жив 3 дні після трансплантації нирки свині.

Але найважливішим є те, що робота вчених з Університету Алабами в Бірмінгемі є першим рецензованим дослідженням щодо такої процедури, результати якого були оприлюднені в онлайн-виданні «American Journal of Transplantation».

Для виключення ризику для живого пацієнта дослідники використовували реципієнта із мертвим мозком, який перед операцією пройшов «тест на перехресну сумісність» із генетично модифікованими нирками свині.

«Це була одна із важливих кінцевих точок дослідження, і ми змогли підтвердити цей тест на перехресну сумісність, щоб мати можливість перенести його на живих реципієнтів. Ми змогли перевірити критичні елементи нашого процесу від початку до кінця та продемонстрували, що ця процедура здійсненна, і це свідчить про нашу здатність справді розширити її застосування», – зазначила Джеймі Локк, професорка кафедри трансплантаційної хірургії Університету Алабами в Бірмінгемі (США).

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966912