Головна Новини Хірургія Американський коледж лікарів рекомендує амбулаторне лікування неускладненого дивертикуліту

25 січня, 2022

Американський коледж лікарів рекомендує амбулаторне лікування неускладненого дивертикуліту

Американський коледж лікарів рекомендує амбулаторне лікування неускладненого дивертикуліту

Оновлені клінічні рекомендації Американського коледжу лікарів (The American College of Physicians) із діагностики та лікування дивертикуліту наголошують на необхідності скорочення використання антибіотиків, амбулаторному лікуванні та поінформованості прийняття рішень щодо планової операції.

Члени Комітету з клінічних рекомендацій Американського коледжу лікарів зазначають, що своєчасна та правильна діагностика гострого лівобічного дивертикуліту товстої кишки має важливе значення для вибору найбільш доцільних варіантів лікування. Примітно, що правобічний дивертикуліт був виключений із рекомендацій через незначне поширення у західних країнах.

Нові рекомендації представлені у двох посібниках. У посібнику з діагностики та лікування дивертикуліту автори представили три рекомендації:

  • абдомінальна комп’ютерна томографія є доцільною у випадках діагностичної невизначеності у пацієнтів із підозрою на гострий лівобічний дивертикуліт товстої кишки;
  • лікування більшості пацієнтів із гострим лівобічним дивертикулітом товстої кишки має відбуватися в амбулаторних умовах, оскільки ризик планової операції та ризик рецидиву суттєво не відрізняються при стаціонарному чи амбулаторному лікуванні;
  • доцільним є лікування більшості пацієнтів без антибіотиків.

На думку авторів, всі три рекомендації є умовними з доказами низької достовірності.

У другому посібнику «Колоноскопія для діагностичної оцінки та втручання для запобігання рецидиву після гострого лівобічного дивертикуліту товстої кишки» автори рекомендували клініцистам спрямовувати пацієнтів на колоноскопію після початкового епізоду дивертикуліту (умовна рекомендація з низьким рівнем достовірності доказів). Крім того, не рекомендовано використовувати месаламін для запобігання рецидивуючого дивертикуліту (сильна рекомендація з доказами високої достовірності). Автори зазначають, що месаламін не має клінічних переваг і викликає біль в епігастрії, нудоту, діарею, запаморочення, висипання, а також ниркову та печінкову недостатність. Ще одна рекомендація полягає в обговоренні планової операції з пацієнтами із неускладненим дивертикулітом в анамнезі, що персистує або часто рецидивує. Рішення щодо планової операції має бути поінформованим і персоналізованим відповідно до потенційної користі, шкоди, витрат і переваг для пацієнта.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966863#vp_2