Головна Новини Хірургія Львівські нейрохірурги провели унікальну операцію жінці, яка три місяці ходила із переломом хребта

17 лютого, 2022

Львівські нейрохірурги провели унікальну операцію жінці, яка три місяці ходила із переломом хребта

Львівські нейрохірурги провели унікальну операцію жінці, яка три місяці ходила із переломом хребта

Нейрохірурги Першого територіального медичного об’єднання м. Львова прооперували жінку, яка впала із драбини та 3 місяці навіть не підозрювала, що має перелом хребта. Будь-який необережний рух міг назавжди прикувати 67-річну Людмилу до інвалідного візка, але завдяки львівським лікарям загроза вже позаду.

Минулої осені закордоном загинув її єдиний син. Аби його поховати, жінка поїхала за 2000 кілометрів. Там, прибираючи в оселі, вона впала із драбини і сильно вдарилася спиною. Місцеві лікарі на огляді перелому не побачили, констатувавши лише сильний забій.

Майже місяць жінка ледь підводилася з ліжка, але згодом знайшла сили повернутися додому, сидячи в автобусі три доби. Нестерпний дискомфорт у попереку та ногах не давав ані спати, ані вставати з ліжка. Квартирою Людмила могла пересуватися із ціпком.

Звернутись по медичну допомогу вирішив чоловік, який привіз Людмилу до Першого медичного об’єднання м. Львова на повторне обстеження. Лікарі виявили перелом хребта та рекомендували негайну операцію. Ситуацію ускладнив остеопороз, за наявності якого встановлювати металоконструкцію для підтримки хребта вкрай важко.

Тож через складність було прийнято рішення щодо спільного виконання хірургічного втручання нейрохірургами двох лікарень об’єднання: 8-ї лікарні та Лікарні швидкої допомоги. Аби зафіксувати хребці, хірурги використали медичні гвинти, які закріпили спеціальним кістковим цементом.

Попри ризики, операція пройшла успішно: вже за два дні жінка змогла встати, і хоча їй поки не можна сидіти, а попереду ще три місяці реабілітації, спина більше не болить. Але найголовніше те, що вона зможе ходити.

Щороку у Першому територіальному медичному об’єднанні м. Львова нейрохірурги двох дорослих лікарень виконують близько 500 подібних операцій. Вони стверджують, що все частіше пацієнти звертаються до них із задавненими травмами, а це значно ускладнює лікування та зменшує шанси на повне одужання.

Джерело: сторінка Першого територіального медичного об’єднання м. Львова у фейсбук https://www.facebook.com/1tmolviv/