Головна Новини Хірургія Нова методика регенерації кістки із клінічним потенціалом

26 липня, 2023

Нова методика регенерації кістки із клінічним потенціалом

Нова методика регенерації кістки із клінічним потенціалом

Хоча кістки і мають здатність відновлюватися самостійно, однак у випадках, коли травма більша, ніж невеликий розрив або скол, це складно без додаткового втручання. У дослідженні, опублікованому в Inflammation and Regeneration, японські вчені розробили техніку для покращення регенерації кісток на великих ділянках у щурів, і їхні висновки можуть бути використані у клінічній практиці.

Після значної травми або якщо потрібно видалити багато кісток через, наприклад, пухлини, кістки часто погано заживають. Незважаючи на те, що існує багато різних способів покращити їхнє відновлення на більших площинах на тваринних моделях, дуже небагато методів добре втілюються в клініці. Дослідницька група з Токійського медичного та стоматологічного університету (TMDU) спробувала вирішити цю проблему, використовуючи фактор росту ендотелію судин (VEGF), який покращує регенерацію системи кровообігу, і транскрипційний фактор 2 (Runx2), важливий для відновлення кісткової тканини.

У своєму новому дослідженні вчені використовували інформаційну РНК, яка кодує VEGF і Runx2. Вони вперше продемонстрували, що комбінація цих двох РНК призводить до кращої регенеративної відповіді в кісткових клітинах, ніж кожна з них окремо. Потім вони ввели комбінацію РНК щурам із великими ураженнями щелепної кістки. Після трьох щотижневих ін'єкцій щелепні кістки цих мишей майже повністю зажили, на відміну від контрольних гризунів. Важливо, що їхня методика може мати подібні результати в клінічних умовах і, імовірно, безпечна для використання на людях.

У багатьох попередніх дослідженнях застосовували наночастинки ліпідів, але це покриття призводить до запалення, що обмежує його клінічне використання. В цьому дослідженні використовували покриття, відоме як поліплексні наноміцели, яке спричиняє дуже слабке запалення. З огляду на те, що великі пошкодження кісток важко вилікувати, результати розвідки дають пацієнтам нову надію. Використання комбінацій РНК, покритих поліплексними наноміцелами, є потенційно ефективним методом із низьким рівнем ризику для покращення відновлення кісток у людей і має багато перспективних клінічних застосувань.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-07-bone-regeneration-technique-clinical-potential.html