Головна Новини Хірургія Вивчення нових засобів боротьби з болем без звикання

4 серпня, 2023

Вивчення нових засобів боротьби з болем без звикання

Вивчення нових засобів боротьби з болем без звикання

Нове дослідження показує, що експериментальний препарат, точно налаштований на шлях болю, допомагає пацієнтам після операції. Це відкриття з часом може стати альтернативою опіоїдам, які спричиняють сильну залежність.

Препарат, сьогодні відомий як VX-548, націлений на певний натрієвий канал, який активний лише в периферичних сенсорних нервах тіла, де він бере участь у передачі сигналів болю в мозок. Ідея препарату полягає в тому, що інгібування каналу може полегшити біль без серйозних системних побічних ефектів, включаючи ризик залежності та зловживання опіоїдами. У дослідженні брали участь 577 пацієнтів, які перенесли операцію на кінцівках або животі. У групі учасників, які отримували найвищу дозу експериментального препарату, спостерігалось значне полегшення больового синдрому порівняно із тими, хто отримував плацебо.

«Натрієві канали — це молекули, які дозволяють нейронам спілкуватися», — пояснив Стівен Ваксман, професор неврології та нейронауки у Школі медицини Єльського університету. Концепція блокування натрієвих каналів для порушення сигналізації болю не нова чи екзотична. Звичайний новокаїн діє у такий спосіб. Але він і подібні препарати, такі як лідокаїн, «невибірково» блокують натрієві канали. Якщо їх приймати у вигляді таблеток, вони впливатимуть на натрієві канали без розбору, у тому числі в серці та мозку. Отже, ліки вводять за допомогою ін’єкції в область, де необхідно знеболити. Не так давно ніхто не знав, що існують канали, які діють лише на периферичні сенсорні нерви. Але відкриття кількох генів допомогло вченим виділити три типи каналів: 1.7, 1.8 і 1.9. Новий препарат, розроблений компанією Vertex Pharmaceuticals у Бостоні, працює з каналом 1.8.

Джерело: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2209870