Головна Новини Хірургія Реабілітація військових – пріоритетні цілі та здобутки сьогодення

17 серпня, 2023

Реабілітація військових – пріоритетні цілі та здобутки сьогодення

Реабілітація військових – пріоритетні цілі та здобутки сьогодення

«За понад 1,5 року війни тисячі поранених воїнів втратили кінцівки, сотні тисяч – отримали фізичні поранення внаслідок бойових дій, всі захисники без винятку потребують психоемоційного відновлення. Це завдання якісної та комплексної реабілітації. Наші захисники не мають повертатися до цивільного життя зі страхом, що держава про них забуде. Лікування та реабілітація повинні стати неперервним процесом. Ми як уряд маємо забезпечити, щоб цієї допомоги було вдосталь і вона була доступною», – повідомляє Марина Слободніченко, заступниця міністра з питань євроінтеграції. 

Зараз із метою розбудови та оновлення реабілітаційної системи України створено національну програму на 2024 рік. Ухвалений Закон «Про реабілітацію в охороні здоров’я» вже розділив допомогу медичну та реабілітаційну, що дає змогу розширити її функціонал та більш чітко визначити, яке саме відновлення необхідне різним пацієнтам.

У серпні цього року відкрився центр RECOVERY на базі Вінницького обласного клінічного медичного реабілітаційного центру ветеранів війни та радіаційного захисту населення. Безкоштовні фахові послуги надаються за 4 напрямами: хірургічним, терапевтичним, реабілітаційним і неврологічним. Щороку центр готовий допомагати понад 1000 воїнів. Проєкт RECOVERY Віктора та Олени Пінчуків має на меті кілька цілей: реабілітаційна допомога військовим із використанням створеної мережі спеціальних центрів, надання змоги отримати протези за кордоном, навчання лікарів за міжнародними стандартами та ін.

Подібний центр працює в Карпатах, де вже понад 600 військових пройшли індивідуальну програму медичної допомоги із відновлення. Також 2000 сімей військових здобули тут фахову підтримку з метою відновлення фізичного і ментального здоров’я. До війни планувалося, що центр діятиме для людей зі спортивними травмами, але після повномасштабного вторгнення його обладнали для успішної реабілітації військових.

Окрім цього, сьогодні, 17 серпня, о 16:00, урядова команда (Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики; Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я; Тетяна Остащенко, командувачка Медичних сил ЗСУ) відповідатиме на запитання, що стосуються протезування. Зателефонувати може будь-хто за номером гарячої лінії 15-45.

Джерело: https://moz.gov.ua/