Головна Новини Хірургія Розширення повноважень бойових медиків і шанс на збереження більшої кількості життів

15 вересня, 2023

Розширення повноважень бойових медиків і шанс на збереження більшої кількості життів

Розширення повноважень бойових медиків і шанс на збереження більшої кількості життів

МОЗ розширило навчальну програму з основ трансфузії, і зараз бойові медики зможуть переливати кров. Раніше на догоспітальному етапі таку можливість мали лише лікарі. Це навчання дозволить усім охочим здобути необхідні знання за методиками і стандартами НАТО. Пройти програму можна у визначених центрах переливання крові. Сучасні протоколи першої допомоги, зокрема TCCC (Tactical Combat Casualty Care), включають переливання цільної крові, яке допомагає медикам компенсувати крововтрату в польових умовах.

Наприкінці липня поточного року медики та волонтери звернулися до військового командування в Україні з проханням вирішити деякі проблеми тактичної медицини. Однією з таких проблем є той факт, що бойові медики не вважаються лікарями. Волонтери повідомили, що командування виключило їх зі списку осіб, які можуть переливати кров, і звинуватило у незаконній медичній діяльності. Це сталося після дискусії про догоспітальне переливання крові.

Під час війни організувати інфраструктуру, необхідну для проведення переливання крові, непросто. Дозвіл бойовим медикам здійснювати переливання крові в польових умовах знизить ризики смертей через крововтрату на полі бою, вважає міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Допомога пораненим у польових умовах зазвичай надається бойовими медиками з досвідом і навичками, але без медичної освіти.

«Ми всі розуміємо, скільки військових наразі отримують бойові травми, захищаючи нашу з вами свободу. Маємо максимально ефективно реагувати на ці виклики, забезпечити всі необхідні умови та можливості для порятунку життя поранених. Одне із критично важливих завдань – доставити кров до пацієнта усіма можливими методами. Це в буквальному сенсі запорука виживання наших воїнів. Розгорнути інфраструктуру для використання крові на фронті непросто, однак маємо рухатись у цьому напрямку, бо ціна зволікання зависока – йдеться про людське життя. Сьогодні Уряд прийняв важливе рішення, дозволивши переливати кров бойовим медикам, які пройшли відповідне навчання. Це практика країн НАТО. Тепер ми імплементуємо її і в Україні», – повідомляє Віктор Ляшко.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-dozvolyv-boiovym-medykam-perelyvaty-krov-na-dohospitalnomu-etapi?fbclid=IwAR2nz4Uc9aaRZlua5I7mMCc21IFCXb277ugX8XnKnMiJs3yxZE37bh2DsSg