Головна Новини Хірургія Установлено, що альтернативні схеми контролю болю в мозку дають полегшення, подібне до опіоїдів, але не мають недоліків

21 вересня, 2023

Установлено, що альтернативні схеми контролю болю в мозку дають полегшення, подібне до опіоїдів, але не мають недоліків

Установлено, що альтернативні схеми контролю болю в мозку дають полегшення, подібне до опіоїдів, але не мають недоліків

Опіоїдна епідемія у США завдала величезних збитків окремим особам і громадам, створивши гостру потребу в альтернативних знеболювальних. Нове дослідження Чиказького університету виявило альтернативний сигнальний шлях у мозку мишей, який полегшує біль навіть у тварин, які мають толерантність до опіоїдів.

Вентролатеральна періакведуктальна сіра речовина (vlPAG) – це ділянка мозку, яка служить важливим перехрестям систем, що контролюють біль. Попередні дослідження показали, що електростимуляція та фармакологічне лікування, націлене на цю ділянку, можуть полегшити біль. Один із ланцюгів цієї системи включає нейромедіатор ацетилхолін, який впливає на активність багатьох частин мозку. Націлювання на рецептори ацетилхоліну може змінити реакцію на біль, однак механізми, за допомогою яких природний ацетилхолін регулює схему контролю болю у vIPAG, не досліджувалися.

Націлювання на рецептор ацетилхоліну у vIPAG під назвою альфа-7 (⍺7) викликає знеболювальний ефект. Рецептор ⍺7 зазвичай є рецептором збудження, що означає, що він створює більшу активність у нервовій системі. Але коли дослідники ввели мишам препарат, який стимулює ⍺7, початковий збуджений стан клітин швидко змінився на тривалий спокійний стан, викликаючи знеболювальний ефект, який тривав кілька годин.

Коли команда перевіряла ефект посилення ацетилхоліну на мишах, які мали толерантність до опіоїдів, вони побачили такі ж тривалі знеболювальні ефекти. Це пов’язано з тим, що рецептор ацетилхоліну є частиною іншого шляху, ніж той, який використовують опіоїди, – вони діють незалежно, і якщо в опіоїдних ланцюгах розвивається толерантність, ефекти від ацетилхоліну не змінюються. Тварини також не виявляли ознак залежності, що є хорошим показником того, що таке лікування не викликає звикання.

Результати цієї роботи вказують на численні можливості для розроблення нових знеболюючих препаратів, стимулюючи вивільнення ацетилхоліну або націлюючись на рецептори ⍺7. Дослідники зазначають, що ліки, націлені на ці рецептори, були протестовані для багатьох захворювань, але ще не як знеболюючі. Наступним кроком є детальне вивчення цих рецепторів у людей і створення препаратів на основі проведених експериментів.

Джерело: https://www.cell.com/neuron/fulltext/S0896-6273(23)00627-X?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS089662732300627X%3Fshowall%3Dtrue