Головна Новини Хірургія Мозкові імпланти можуть відновити рухи паралізованих верхніх кінцівок

29 вересня, 2023

Мозкові імпланти можуть відновити рухи паралізованих верхніх кінцівок

Мозкові імпланти можуть відновити рухи паралізованих верхніх кінцівок

Пацієнт із Швейцарії став першою людиною із паралічем, яка випробувала нову технологію з використанням штучного інтелекту, що здатна «читати» і трансформувати в сигнали  думки та далі передавати їх через нервову систему на верхні кінцівки, відновлюючи рух. Поєднання системи «мозок-комп’ютер» і спінального імплантату, раніше дозволило пацієнту з паралічем знову ходити, прорив, який був опублікований у науковому журналі Nature у травні. Але це вперше, коли ця технологія використовується для відновлення функцій верхніх кінцівок, 27 вересня заявили представники голландської компанії Onward.

Пацієнт, який бажає залишитися анонімним, — 46-річний чоловік, який втратив функцію рук після важкого падіння. Минулого місяця в університетській лікарні Лозанни у Швейцарії було проведено дві операції. Перша передбачала видалення невеликого шматка черепної кістки та вставлення на його місце мозкового імплантату розміром у кілька сантиметрів в діаметрі, розробленого французькою групою CEA-Clinatec. Під час другого оперативного втручання хірурги помістили в живіт пацієнта стимулятор розміром приблизно з банківську картку, розроблений дослідниками компанії Onward, і підключили його за допомогою електродів до верхньої частини хребта.

Інтерфейс мозок-комп’ютер записує сигнали мозку та декодує їх за допомогою штучного інтелекту, щоби зрозуміти наміри пацієнта, діючи як «цифровий міст» для надсилання цих інструкцій до стимулятора спинного мозку. «Програма Onward унікальна тим, що ми зосереджені на відновленні рухів у людей із паралічем стимулюючи спинний мозок», — заявив генеральний директор компанії Дейв Марвер, додавши, що технологія може бути комерціалізована до кінця десятиліття. Мозкові імплантати довгий час були в пастці наукової фантастики, але зараз ця галузь швидко розвивається завдяки таким компаніям, як Synchron і  Neuralink Ілона Маска. Вони працюють над тим, аби паралізовані пацієнти змогли керувати комп’ютером за допомогою думки, відновлюючи, наприклад, здатність писати.

Джерело: https://english.ahram.org.eg/NewsContentP/7/509204/Life--Style/Brain-implants-could-restore-paralyzed-patients;-a.aspx