Головна Новини Хірургія МРТ у режимі реального часу фіксує зап’ястки в русі

17 жовтня, 2023

МРТ у режимі реального часу фіксує зап’ястки в русі

МРТ у режимі реального часу фіксує зап’ястки в русі

У науковій роботі, опублікованій у The British Journal of Radiology, дослідники Каліфорнійського університету в Девісі показали, що нова система МРТ (магнітно-резонансна томографія) з низьким полем 0,55 Тесла може створювати чіткі відео рухомих зап’ясть. Нова технологія може надати важливу інформацію для покращення діагностики та кращого розуміння анатомії зап’ястка. Рухомі зображення дають новий інструмент для діагностики дисфункції зап’ястя під час руху або під час навантаження на суглоб.

Десятиліттями МРТ забезпечували чудові статичні зображення для постановки діагнозу. Однак на зап’ясті є вісім зап’ясткових кісток і багато зв’язок, через що ортопедам часто важко оцінити рухову дисфункцію (яку також називають динамічною нестабільністю) за допомогою лише нерухомих зображень. У деяких випадках пацієнти мають хронічні болі в зап’ясті, але лікарі просто не можуть визначити їх причину.

У нещодавньому дослідженні команда показала, що машина 0,55 Тл може створювати зображення діагностичної якості у вигляді фотографій або коротких відео зі швидкістю 78 кадрів за секунду. Крім того, МРТ у реальному часі було неймовірно швидким. Дослідницька група створила високоякісні відео за 5 секунд або менше. Це швидке захоплення означає, що МРТ у реальному часі може покращити лікування без значних витрат. Цей підхід дозволяє вивчати траєкторію структур в активно рухомому зап'ясті. Динамічні зображення разом зі стандартними МРТ-скануваннями показують конкретну анатомію зап’ястя, яка ніколи раніше не оцінювалася в такому ступені. Це має величезне значення для оцінки травм і проведення подальших досліджень того, як функціонує ця ділянка кінцівки.

Окрім удосконалення МРТ у реальному часі, нова система 0,55 Tл може забезпечити необхідну клінічну універсальність. Магнітне поле не поширюється далеко за межі машини, що виключає ризик порушення роботи металевих пристроїв у кімнаті. Інструмент також може допомогти пацієнтам із хірургічними імплантатами, які наразі не можуть використовувати високопольні МРТ. Крім того, машина має меншу площу, що дозволяє розміщувати її в невеликих приміщеннях.

Джерело: https://www.birpublications.org/doi/10.1259/bjr.20230298