Головна Новини Хірургія Нова сполука перевершує за ефективністю відомі знеболювальні препарати

14 листопада, 2023

Нова сполука перевершує за ефективністю відомі знеболювальні препарати

Нова сполука перевершує за ефективністю відомі знеболювальні препарати

Згідно із результатами нової наукової розвідки, проведеної Центром дослідження болю при Стоматологічному коледжі Нью-Йоркського університету, сполука – одна із 27 мільйонів досліджених у бібліотеці потенційних нових ліків – прибрала чотири типи хронічного болю в експериментах на тваринах. Маленька молекула, яка зв’язується із внутрішньою областю кальцієвого каналу, щоб опосередковано регулювати його, перевершила дію габапентину без побічних ефектів.

Кальцієві канали відіграють центральну роль у сигналізації болю, частково через вивільнення нейромедіаторів, таких як глутамат і ГАМК. Кальцієвий канал Cav2.2 є мішенню для доступних препаратів, серед яких габапентин і прегабалін, які широко використовуються для лікування нервового болю та епілепсії. Габапентин пом’якшує біль, зв’язуючись із зовнішньою частиною кальцієвого каналу Cav2.2 і впливаючи на його активність. Однак  використання габапентину, як і багатьох знеболюючих препаратів, часто супроводжується побічними ефектами.

Білок під назвою CRMP2, ключовий регулятор кальцієвого каналу Cav2.2, зв’язується із ним зсередини. Раніше дослідники виявили пептид (невелику область амінокислот), отриманий із CRMP2, який міг від’єднати CRMP2 від кальцієвого каналу. Коли цей пептид, названий доменом зв’язування кальцієвих каналів 3 (CBD3), був доставлений до клітин, він діяв як приманка, блокуючи CRMP2 від зв’язування із внутрішньою частиною кальцієвого каналу. Це спричинило менше надходження кальцію в кальцієвий канал і менше вивільнення нейромедіаторів, що призвело до купірування болю в дослідженнях на тваринах.

За допомогою комп’ютерного моделювання, у якому перевірили бібліотеку із 27 мільйонів сполук, шукали невелику молекулу, яка «відповідає» CBD3. 77 сполук могли бути потенційними міметиками CBD3, тому дослідники почали проводити експерименти. Одна з них, яку назвали CBD3063, стала найперспективнішим кандидатом для лікування болю.

Молекула була ефективною для полегшення болю як у самців, так і в самок мишей, і дослідникам потрібно було використовувати набагато менше CBD3063 (від 1 до 10 мг), ніж габапентину (30 мг), аби зменшити біль. Щоби дослідити, чи допомагає CBD3063 при різних типах хронічного болю, головна дослідниця співпрацювала із вченими із різних куточків США. Співавтори провели подібні дослідження із застосуванням препарату для лікування тваринних моделей нейропатії, спричиненої хіміотерапією, запального болю та болю в трійчастому нерві – в усіх випадках він успішно зменшував біль, подібно до габапентину. Але, на відміну від останнього, використання CBD3063 не супроводжувалося побічними діями: седативним ефектом, погіршенням когнітивних функцій, таких як пам’ять і навчання, або зміною частоти серцевих скорочень і дихання.

Джерело: https://www.genengnews.com/topics/drug-discovery/drug-candidates-inside-job-obstructs-pain-channel-avoids-side-effects/