Головна Новини Хірургія Установлено, що псилоцибін зменшує хронічний біль у щурів

20 грудня, 2023

Установлено, що псилоцибін зменшує хронічний біль у щурів

Установлено, що псилоцибін зменшує хронічний біль у щурів

Команда анестезіологів із Мічиганського університету, співпрацюючи із колегами із Tryp Therapeutics (Канада), за допомогою експериментів виявила, що щури можуть відчувати зменшення хронічного болю після ін’єкції псилоцибіну. У дослідженні, опублікованому в журналі Current Biology, група науковців викликала хронічний біль у лабораторних щурів і лікувала частину із них ін’єкціями псилоцибіну. Попередні наукові розвідки показали, що приблизно 20 % дорослих у США зазнавали періодів хронічного болю – ця статистика, імовірно, зіграла роль у триваючій епідемії опіоїдів. Оскільки такі препарати мають багато побічних дій, медики продовжують шукати альтернативи.

Псилоцибін (сполука на основі грибів, яка може викликати психоделічні симптоми) незаконно використовується людьми для лікування хронічного болю, що змусило наукове співтовариство звернути увагу на його аналгезуючу дію. Зараз відроджується інтерес до психоделічних препаратів як потенційних терапевтичних засобів для лікування психічних розладів. Зокрема, псилоцибін показав перспективу для лікування рефрактерної депресії і великого депресивного розладу, а також досліджувався як засіб для лікування зловживання тютюном і алкоголем. Однак, незважаючи на ці докази, не було жодного систематичного дослідження для вивчення ефективності псилоцибіну в ослабленні показників хронічного болю.

Щоби з’ясувати, чи може препарат на основі псилоцибіну зменшити хронічний біль, дослідницька група ввела кільком щурам формальдегід в одну з лап. Установлено, що це призводить до запалення, яке може тривати кілька місяців. Потім деяким щурам ввели низьку дозу псилоцибіну, деяким – високі дози, а деяким – солону воду. Після цього дослідники перевіряли чутливість до болю у тварин. Виявили, що гризуни, які отримували псилоцибін у будь-якій дозі, були явно менш чутливими. Важливо зазначити, що препарат не впливав на лікування запалення, а лише зменшував біль.

Послаблення централізованої гіперчутливості свідчить про те, що псилоцибін може діяти через нейропластичні ефекти, спричинені психоделіками. Це підтверджується спостереженням, що індуковане псилоцибіном ослаблення механічної гіперчутливості тривало більше, ніж період напіврозпаду псилоцибіну (приблизно через 2 години після внутрішньовенного введення), що свідчить про центрально опосередкований механізм дії. Це має значення, оскільки багато хронічних больових станів вважаються результатом централізованих нейропластичних змін у головному та спинному мозку.

Джерело: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(23)01374-X?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS096098222301374X%3Fshowall%3Dtrue