Головна Новини Хірургія Сиртуїн 6: потенційний рятівник хряща від старіння та остеоартриту

21 грудня, 2023

Сиртуїн 6: потенційний рятівник хряща від старіння та остеоартриту

Сиртуїн 6: потенційний рятівник хряща від старіння та остеоартриту

Хоча похилий вік широко визнано найбільшим фактором ризику остеоартриту, біологічні механізми цього зв’язку залишаються незрозумілими. Попередні дослідження показали, що хондроцити від старших трупних донорів мають підвищений рівень пошкодження ДНК, порівнюючи з хондроцитами від молодших донорів. У новому дослідженні Університету в Чапел-Хілл, Університету штату Північна Кароліна, Медичного центру Університету Раша та Університету Томаса Джефферсона вчені мали на меті визначити, чи є зниження ефективності репарації ДНК одним із пояснень появи остеоартриту, і кількісно оцінити покращення репарації за допомогою активації сиртуїну 6 (SIRT6).

Сиртуїн 6 – це ядерно локалізована NAD-залежна деацетилаза, яка, як було показано, відіграє значну роль у клітинних процесах, які поширюються зі старінням. SIRT6 швидко локалізується в місцях пошкодження ДНК і ініціює ремоделювання хроматину, аби полегшити залучення та активність білків, які беруть участь у відновленні ДНК. Алостеричним активатором, який збільшив активність сиртуїну до 22 разів у пептидному аналізі, є молекула під назвою MDL-800.

Науковці використовували опромінення як гостру модель пошкодження ДНК, щоби довести рівень пошкодження до еквівалентного у хондроцитах від донорів різного віку. Після гострого пошкодження опроміненням було показано, що репарація ДНК є більш ефективною в хондроцитах молодих (≤45 років), порівнюючи із трупними донорами середнього віку (50–65 років) або старших (>70 років). Активація SIRT6 покращила ефективність відновлення, тоді як інгібування молекули знизило швидкість відновлення та збільшило відсоток клітин, які зберігають високий рівень пошкодження.

Окрім впливу на репарацію після гострого пошкодження, лікування хондроцитів від старих донорів із використанням MDL-800 протягом 48 годин значно зменшило кількість базового пошкодження ДНК. Хондроцити, виділені з колінних суглобів мишей віком від 4 до 22 місяців, виявили як збільшення пошкодження ДНК зі старінням, так і його зменшення після лікування MDL-800. Нарешті, обробка експлантів мишачого хряща MDL-800 знизила відсоток вражених хондроцитів. Це підтверджує концепцію, що використання активації SIRT6 для підтримки низького рівня пошкодження ДНК може запобігти ініціації старіння. Зараз дослідники планують використати здобуті знання для «лікування» пошкоджених клітин хрящової тканини людини.

Джерело: https://www.aging-us.com/article/205394/text