Головна Новини Хірургія Природний пептид є перспективним новим терапевтичним засобом для відновлення кісткової тканини

23 травня, 2024

Природний пептид є перспективним новим терапевтичним засобом для відновлення кісткової тканини

Природний пептид є перспективним новим терапевтичним засобом для відновлення кісткової тканини

Бірмінгемські дослідники показали, що PEPITEM, природний пептид, є перспективним новим терапевтичним засобом для лікування остеопорозу та інших розладів, що супроводжуються втратою кісткової маси, зі значними перевагами перед наявними препаратами. PEPITEM (пептидний інгібітор трансендотеліальної міграції) уперше був ідентифікований у 2015 році вченими Бірмінгемського університету у Великій Британії. Останнє дослідження, опубліковане в Cell Reports Medicine, уперше показує, що PEPITEM може бути використаний як нове та раннє клінічне втручання для усунення впливу вікових захворювань опорно-рухового апарату. Пептид покращує мінералізацію, формування та міцність кісткової тканини, а також зменшує її втрату на тваринних моделях захворювання.

PEPITEM – це природний короткий білок (пептид), який виробляється в організмі у малих кількостях в усіх людей. Результати досліджень показали, що сполука регулює ремоделювання кісток, і збільшення її кількості стимулює мінералізацію  «молодих кісток», які не перебувають у стані захворювання чи передостеопорозу. Це призводить до збільшення міцності та щільності кісток, подібно до ефекту відомих наявних препаратів (бісфосфонатів і теріпаратиду).

Пептид працює на тваринних моделях менопаузи, що є поширеним фактором втрати кісткової маси за остеопорозу у жінок. Окрім цього, експерименти показали подібні результати на моделях запальних захворювань суглобів (остеоартроз), де PEPITEM значно зменшив пошкодження кісток та ерозію. Ці висновки були підтверджені дослідженнями з використанням людської кісткової тканини, зібраної в літніх пацієнтів під час операцій на суглобах.

Робота з культурами клітин і тканин показала, що PEPITEM має прямий вплив на остеобласти, збільшуючи їхню активність. Подальші експерименти показали, що пептид значно зменшує кількість остеокластів, які руйнують кісткову тканину. Зараз PEPITEM є об’єктом низки патентів, пов’язаних із його дією при лікуванні запалення та імунної системи, а також ожиріння. Учені планують подальші дослідження, які, можливо, призведуть до створення нового класу препаратів для лікування патологій кісткової тканини.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(24)00266-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2666379124002660%3Fshowall%3Dtrue