Головна Новини Хірургія Комбінація інсуліну та метформіну сприяє загоєнню діабетичної виразки стопи

6 вересня, 2024

Комбінація інсуліну та метформіну сприяє загоєнню діабетичної виразки стопи

Комбінація інсуліну та метформіну сприяє загоєнню діабетичної виразки стопи

Пацієнти із хронічними діабетичними виразками на стопі незабаром зможуть отримати новий спосіб лікування ран для швидшого загоєння та меншого перебування в лікарні. Дослідники з Університету штату Мічиган і лікарні Саут-Шор виявили, що комбінація двох поширених ліків від діабету – ін’єкційного інсуліну та перорального метформіну – збільшує кількість останнього в рановому ексудаті. Оскільки препарат може прискорити загоєння ран, нове відкриття є важливим для 18,6 мільйонів людей у всьому світі, у яких упродовж життя може розвинутись діабетична виразка стопи.

«Ми зібрали людські ексудати з діабетичних виразок стопи та проаналізували їхній склад, – повідомила Мортеза Махмуді, доцентка однієї з кафедр університету. – Важливим із того, що ми помітили у складі ексудатів – чого більше ніде не спостерігалося, – була присутність метформіну». Метформін є представником бігуанідів – класу протидіабетичних препаратів, що пригнічують глюконеогенез та сприяють надходженню глюкози у тканини.

Присутність метформіну в ранах може істотно прискорити процес загоєння. Дослідження показують, що метформін може допомагати швидшому та ефективнішому відновленню тканин, безпосередньо впливаючи на клітини, які беруть участь у загоєнні ран, наприклад, кератиноцити та фібробласти. Крім того, препарат зменшує окислювальний стрес і запалення, сприяє ангіогенезу, що прискорює регенерацію тканин.

Здатність інсуліну тривало підтримувати концентрацію метформіну в рані підкреслює важливість урахування таких синергічних ефектів при розробленні нових схем лікування. Якщо позитивний вплив комбінованої терапії буде підтверджено більшими клінічними дослідженнями, цей підхід може революціонізувати лікування діабетичних виразок. Клініцисти можуть використати синергетичний ефект інсуліну та метформіну не лише для контролю рівня глюкози в крові, але і для посилення місцевих процесів загоєння ран. Комбіноване застосування цих ліків могло б покращити їх біодоступність у місці рани, сприяти більш ефективному відновленню тканин і скороченню часу, необхідному для одужання.

Джерело: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsptsci.4c00418#