Головна Новини Інфекційні хвороби Чи всім хворим з середнім чи важким перебігом COVID-19 доцільно призначати дексаметазон?

24 листопада, 2020

Чи всім хворим з середнім чи важким перебігом COVID-19 доцільно призначати дексаметазон?

Чи всім хворим з середнім чи важким перебігом COVID-19 доцільно призначати дексаметазон?

На базі дитячої дослідницької лікарні Сент-Джуд та Медичнї школи університету Вашингтона в Сент-Луїсі було проведено дослідження, в якому визначали роль та поширеність цитокінового шторму у хворих на COVID-19 . Нещодавно були опубліковані результати роботи.

Виявилося, що на противагу небезпечного для життя гіперзапалення, більшість дорослих із середньою і важкою формою COVID-19 мають більш пригнічену імунну відповідь у порівнянні з дорослими з іншою вірусною респіраторною інфекцією, грипом.

"Ми виявили частку пацієнтів з COVID-19 із широко регульованим набором цитокінів, що є характерною ознакою цитокінового штрому", - розповів автор-кореспондент Пол Томас, (відділ імунології лікарні Сент-Джуд). "Але у більшості пацієнті з COVID-19 навіть із середньою та важкою формою захворювання запалення було менш інтенсивним, ніж у середньостатистичної людини з грипом».

Отже, цитокіновий шторм відіграє обмежену роль при помірному та важкому COVID-19. Таким чином, призначення кортикостероїдів (дексметазону) є недоцільним у широкій популяції пацієнтів із коронавірусною хворобою.

Джерело та повна версія статті за посиланням: https://www.worldpharmanews.com/research/5474-cytokine-storms-play-a-limited-role-in-moderate-to-severe-covid-19