Головна Новини Інфекційні хвороби В Україні вперше проведено загальнонаціональне дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань

2 грудня, 2020

В Україні вперше проведено загальнонаціональне дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань

В Україні вперше проведено загальнонаціональне дослідження STEPS щодо поширеності  факторів ризику неінфекційних захворювань

За інформацією МОЗ України, у 2019 році було проведено опитування та медичне обстеження населення з метою оцінки основних поведінкових і біологічних факторів ризику неінфекційних захворювань серед українців. Дослідження узгоджене з принципами, методами та процедурами поетапного підходу до епіднагляду (STEPS), який схвалено ВООЗ. Загалом у дослідженні взяли участь 4409 респондентів у віці 18–69 років. 

Дослідження виявило дуже високу поширеність неінфекційних захворювань, їх поведінкових і біологічних факторів ризику в Україні, а саме: високі рівні споживання алкоголю та тютюну, надмірне споживання солі та недостатньої кількості фруктів й овочів в раціоні. Незважаючи на відносно низький рівень недостатньої фізичної активності, надмірна вага та ожиріння широко поширені в країні. 

«Для України, як і для більшості європейських країн, притаманна значна поширеність чинників ризику неінфекційних захворювань, наслідком чого є критичні показники здоров’я населення», - сказав Максим Степанов, Міністр охорони здоров'я України.

Споживання тютюну та алкоголю, недостатня фізична активність та нездорове харчування є основними факторами ризику виникнення неінфекційних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, рак, діабет та хронічні захворювання легень, що призводять до 91% смертей в Україні.

Дані дослідження дозволять здійснювати моніторинг Цілей сталого розвитку, пов’язаних зі здоров’ям, а також національних, регіональних і глобальних планів дій та зобов’язань стосовно профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями та їх факторами ризику.

«В той час як неінфекційні захворювання є важливою проблемою громадського здоров’я у всьому світі. Особливо ця проблема стосується Європи, де вони стали причиною 89% випадків смерті та 84% років, які прожито з інвалідністю. Нинішня пандемія COVID-19 стала нагадуванням про вплив супутніх НІЗ, які згубно впливають як на тяжкість перебігу захворювання, так і на його тривалість», - сказав доктор Ханс Генрі П. Клюге, Директор Європейського регіонального Бюро ВООЗ. «Дослідження STEPS в Україні робить важливий внесок у реалізацію Європейської програми роботи, оскільки воно вимірює не лише поширеність факторів ризику НІЗ, але й охоплення та ефективність обраних пріоритетних втручань, які спрямовані на їх зниження», - додав доктор Клюге.

Дослідження проводилось ВООЗ, Міністерством охорони здоров'я України, Центром громадського здоров'я МОЗ України та Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка за підтримки Світового банку.

Джерело: Дослідження STEPS виявило дуже високу поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні (moz.gov.ua)

https://www.freepik.com/free-photo/examining-sample-with-microscope_5634023.htm#page=1&query=research&position=14