Головна Новини Інфекційні хвороби Дослідження показало, що метформін знижує ризик смертності від COVID-19 у жінок

7 грудня, 2020

Дослідження показало, що метформін знижує ризик смертності від COVID-19 у жінок

Дослідження показало, що метформін знижує ризик смертності від COVID-19 у жінок

Дослідники медичної школи Університету Міннесоти та UnitedHealth Group (NYSE: UNH) виявили, що метформін асоціюється зі значним зниженням ризику смерті від COVID-19 у жінок в одному з найбільших у світі спостережних досліджень пацієнтів з COVID-19.

Метформін - це загальноприйнятий загальний препарат для контролю рівня глюкози в крові у пацієнтів з діабетом 2 типу. Препарат також сприяє зменшенню запальних білків, таких як TNF-ɒ, які, як видається, погіршують перебіг коронавірусної хвороби.

Дослідження, опубліковане в The Lancet Healthy Longevity, являє собою ретроспективний когортний аналіз, заснований на неідентифікованих даних пацієнтів реєстру від UnitedHealth Group. Команда проаналізувала близько 6000 осіб з діабетом 2 типу або ожирінням, які були госпіталізовані з COVID-19, та оцінила, чи пов'язано застосування метформіну зі зниженням смертності. Було виявлено, що у жінок з діабетом або ожирінням, які були госпіталізовані з приводу хвороби COVID-19 і які протягом 3 місяців приймали метформін перед госпіталізацією, рівень летальності знижувався на 21 - 24% порівняно з аналогічною когортою жінок, які не приймали дані ліки. Істотного зниження смертності серед чоловіків не спостерігалося.

 «Оглядові дослідження, подібні до цього, не можуть бути вирішальними, але сприяють зростанню масивів доказів. Вочевидь, зниження показника летальності пов’язано із зменшенням запалення, як ключового способу зменшення ризиків, пов’язаних із COVID-19. Однак необхідні додаткові дослідження.» - сказала керівниця групи дослідників Каролін Браманте, доктор медичних наук, доцентка кафедри медицини медичної школи Університету Міннесоти.

«Поки розробляються ефективні методи лікування для пом'якшення шкоди від вірусу SARS-CoV-2, важливо, щоб ми також розглядали та оцінювали загальновживані ліки з хорошими профілями безпеки, щодо їх потенціалу в боротьбі з вірусом», - зазначила Денін Войта, доктор медичних наук, виконавчий віце-президент з досліджень та розробок UnitedHealth Group.

Результати дають нові напрямки для дослідження проти COVID-19.

У співпраці з доктором медичних наук Крістофером Тіньянеллі, доцентом кафедри хірургії медичного факультету Університету Міннесоти, К. Браманте подали нову заявку на використання метформіну для лікування та профілактики COVID-19 до Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA), яка невдовзі була схвалена.

Джерело: Study finds metformin reduced COVID-19 death risks in women (worldpharmanews.com)