Головна Новини Інфекційні хвороби Нове дослідження. Подвійна проблема: комбінований вплив забруднення повітря і COVID-19 на серцево-судинну систему

18 січня, 2021

Нове дослідження. Подвійна проблема: комбінований вплив забруднення повітря і COVID-19 на серцево-судинну систему

Нове дослідження. Подвійна проблема: комбінований вплив забруднення повітря і COVID-19 на серцево-судинну систему

Згідно з початковими дослідженнями при коронавірусній хворобі (COVID-19), легені вважалися основною мішенню. На користь цього твердження свідчить важкий гострий респіраторний синдром викликаний SARS-CoV-2, що стрімко переріс в пандемію. Проте недавні приклади показали, що згубний вплив вірусу може поширюватися на інші органи, зокрема серце і судини. Тяжкість серцево-судинних (СС) ускладнень COVID-19 залежить від декількох основних факторів, при цьому вплив забруднювалних речовин повітря є одним з них. Повітряно-крапельні тверді речовини (ПКТР) привертають підвищену увагу через їх значення при різних патологіях, особливо респіраторних і серцево-судинних захворюваннях. Інгаляційні ПКТР не тільки переносять мікроорганізми в організм, але й самі викликають місцеві та системні запальні реакції, що зумовлює зміну імунітету хазяїна та підвищення сприйнятливості до інфекції. Попередні та недавні дослідження задокументували, що ПКТР виступають «носієм» вірусу та сприяють у поширенні вірусних інфекцій.

У дослідженні Vineeta Tanwar, Jeremy M Adelstein, Loren E Wold: Double trouble: combined cardiovascular effects of particulate matter exposure and coronavirus disease 2019  представлені механізми і наслідки вірусного входу і як забруднення може потенційно модулювати патофізіологічні процеси в серці. Автори мали на меті лаконічно підсумувати дослідження, що вивчають серцево-судинні ускладнення у пацієнтів з COVID-19, і узагальнити дані про те, як ПКТР може вплинути на ці наслідки. Дослідники також розглянули докази застосування інгібіторів системи ренін-ангіотензину, а саме інгібіторів ангіотензину та блокаторів рецепторів ангіотензину у пацієнтів з COVID-19. Взаємодія забруднення та SARS-CoV-2 має важливе значення для розуміння наслідків акцентованих серцево-судинних ефектів COVID-19 і потребує подальшого глибокого вивчення.

Джерело та повний текст матеріалу: Double trouble: combined cardiovascular effects of particulate matter exposure and coronavirus disease 2019 | Cardiovascular Research | Oxford Academic (oup.com)