Головна Новини Інфекційні хвороби Більше третини заражень COVID-19 є безсимптомними

26 січня, 2021

Більше третини заражень COVID-19 є безсимптомними

Більше третини заражень COVID-19 є безсимптомними

Нещодавно дослідниками Daniel P. Oran, AM, Eric J. Topol, MD було оприлюднено результати системного огляду досліджень, які свідчать про те, що принаймні третина інфекцій SARS-CoV-2 перебігає без розвитку ознак захворювання.

Висновок про те, що майже кожен третій інфікований залишається без симптомів, свідчить на користь перегляду алгоритмів тестування, відзначають дослідники.

«Щоб зменшити передачу SARS-CoV-2  від людей, які мають безсимптомний перебіг інфекції нам потрібно змістити фокус тестування на домашній скринінг», - зазначив провідний автор Деніел Оран, - Недорогі швидкі тести на визначення антигенів, надані мільйонам людей для частого використання, можуть допомогти нам значно зменшити поширення вірусу».

Результати також спираються на попереднє дослідження тих же авторів, в якому були проаналізовані безсимптомні випадки COVID-19. Незважаючи на те, що початкові дані були більш обмеженими, дослідники також припустили, що більш широкий обсяг тестування є доцільним, оскільки особи, в яких перебіг захворювання є безсимптомним можуть передавати SARS-CoV-2 протягом 14 днів.

У поточному системному огляді, найвища якість доказів походить з великих досліджень, що були проведені в Англії та Іспанії. Національно репрезентативні дані включали серологічні дослідження понад 365 000 осіб в Англії та понад 61 000 в Іспанії.

При аналізі окремо з'явилася приблизно така ж частка безсимптомних випадків: 32,4% і 33% відповідно.

«Було корисно виявити, що загальнонаціональні дослідження, що сотні тисяч людей дали майже ідентичні результати: близько третини інфекцій SARS-CoV-2 були повністю безсимптомними», - акцентував Деніел Оран.  

Системний огляд включав 43 дослідження, в яких аналізували тести, проведені методом ПЛР-тестування на активну інфекцію SARS-CoV-2 та ще 18 – результати тестів на антитіла, які показали нинішню або попередню інфекцію. Дослідження були опубліковані до 17 листопада 2020 року.

«Слід зазначити, що термін «безсимптомний» може ввести в оману, оскільки деякі люди в цій групі все ж мають певні незначні  ознаки розвитку інфекції, проте  ця група пацієнтів, швидше за все, є меншістю», - відзначають автори аналізу.

Отже, Daniel P. Oran та  Eric J. Topol вважають, що «стратегія боротьби з COVID-19 повинна бути змінена з урахуванням поширеності й ризику передачі безсимптомного перебігу SARS-CoV-2», - пишуть вони. Дослідники пропонують часте використання недорогих, швидких домашніх тестів для виявлення людей, які є інфікованими та не мають симптомів, а також впровадження урядових програм фінансової допомоги таким пацієнтам, аби ті мали можливість самоізоляції.

Джерело: More Than One Third of COVID-19 Infections Are Asymptomatic (medscape.com)

Посилання на системний огляд: The Proportion of SARS-CoV-2 Infections That Are Asymptomatic: A Systematic Review: Annals of Internal Medicine: Vol 0, No 0 (acpjournals.org)