Головна Новини Інфекційні хвороби Дослідження ролі гепарину в лікуванні COVID-19

3 лютого, 2021

Дослідження ролі гепарину в лікуванні COVID-19

Дослідження ролі гепарину в лікуванні COVID-19

Міжнародна команда дослідників на чолі із вченими Університетів Ліверпуля та Кіля виявила, що поширений антикоагулянтний препарат гепарин пригнічує вірус SARS-Cov2 шляхом взаємодії із S-білками (від англ. Spike-protein), знижуючи здатність вірусу кріпитися до клітин людини і заражати їх.

Дослідження, опубліковане в журналах British Journal of Pharmacology та Thrombosis and Haemostasis, показало, що гепарин взаємодіє із S-білком на поверхні коронавірусу (SARS-CoV2), дестабілізує його структуру і запобігає його з’єднанню з рецептором ангіотензинперетворювального ферменту 2 на клітинах людини.

Молекулярне моделювання співробітниками Квінслендського університету в Австралії показало, як гепарин може прилипати до поверхні S-білка для досягнення цих ефектів, а дослідження з живим вірусом SARS-CoV2, проведені в лабораторії Громадської охорони здоров'я Англії Porton Down, показали, що нефракціонований гепарин (НФГ) (але не низькомолекулярний гепарин) у дозах, які сьогодні використовуються в клінічних умовах як антикоагулянт, може пригнічувати зараження клітин.

Важливо, що ці дані підтверджують клінічне тестування інгаляційного НФГ, оскільки дози, які, як відомо, надходять у легені, матимуть дуже сильний противірусний ефект.

Професор Джеремі Торнболл із кафедри біохімії та системної біології Ліверпульського університету прокоментував: «Це прекрасна новина, оскільки гепарин може бути швидко перепрофільований для спеціалізованого лікування інфекції COVID-19 або, можливо, як профілактичне лікування для груп високого ризику, таких як медичний персонал або медичні працівники. Результати також привели нас до дослідження інших нових молекул, які імітують гепарин та потенційно можуть бути ефективними проти SARS-CoV2».

Керівник дослідження доктор Марк Скідмор із Кільського університету зазначив: «Ми також знаємо, що гепарини пригнічують ряд інших вірусів, тому вивчення цих препаратів може забезпечити нові терапевтичні стратегії і, можливо, першу лінію захисту від нових вірусних загроз у майбутньому, наприклад, коли розробляються вакцини».

Професор Майлз Керролл із Національної служби інфекцій Громадської охорони здоров'я Англії додав: «Терміново необхідні нові методи лікування, націлені на вірус SARS-CoV2. Гепарин із його відомим профілем клінічної безпеки, безумовно, є цікавим кандидатом для перепрофілювання проти COVID-19».

Джерело: Heparin targets coronavirus spike protein, research shows (medicalxpress.com)