Головна Новини Інфекційні хвороби Ефективність Ремдесивіру при лікуванні COVID-19: дослідження

4 лютого, 2021

Ефективність Ремдесивіру при лікуванні COVID-19: дослідження

Ефективність Ремдесивіру при лікуванні COVID-19: дослідження

Перспективним кандидатом серед противірусних препаратів для лікування COVID-19 є ремдесивір.

Ремдесивір порушує здатність вірусу реплікуватися, але його точний механізм досі остаточно не досліджено. За використання передових обчислювальних симуляцій, дослідники з Прітцкерівської школи молекулярної інженерії Чиказького університету показали, як працює препарат на молекулярному рівні. Вони також виявили, що два препарати, які працюють подібним чином – рибавірин і фавілавір, – не показують такої ефективності щодо SARS-CoV-2.

Ремдесивір руйнує РНК-полімеразу SARS-CoV-2 – ключовий фермент, який вірус повинен реплікувати. При порушенні цього ферменту вірус не може розмножуватися і поширюватися в організмі господаря.

Проте клінічні дослідження ремдесивіру продемонстрували суперечливі результати. Деякі клінічні випробування показали, що пацієнти, які отримували даний засіб, швидше одужали, серед цієї когорти хворих рівень смертності був достовірно нижчий, водночас в інших дослідженнях показано, що препарат не знижує смертність або тривалість госпіталізації.

З початку пандемії професор Хуан де Пабло, який очолював дослідження, і його група використовують передові обчислювальні симуляції, щоб систематично досліджувати різні білки, які дозволяють вірусу реплікувати або заражати клітини. Вони також розглянули ключові препарати-кандидати, які вже використовуються для лікування інших захворювань і можуть бути перепрофільовані для пригнічення цих процесів при SARS-CoV-2. Моделювання, яке вимагає тривалого часу на надзвичайно потужні обчислення, у підсумку показують, що відбувається на молекулярному рівні.

Щоб краще зрозуміти, як ремдесивір руйнує РНК-полімеразу, де Пабло з колегами змоделювали взаємодію між ферментом і трьома препаратами, які вже доступні і призначені для його інгібування: ремдесивір, рибавірин і фавілавір. Вони визначили, що ремдесивір порівняно із рибавірином і фавілавіром ефективніше зв'язується з вірусом. Вчені також виявили, що ремдесивір дестабілізує білковий комплекс вірусу і таким чином знижує його здатність до реплікації.

Джерело: Remdesivir disrupts COVID-19 virus better than other similar drugs: study (medicalxpress.com)