Головна Новини Інфекційні хвороби Вакцини проти COVID-19: обнадійливі дані про безпеку

22 лютого, 2021

Вакцини проти COVID-19: обнадійливі дані про безпеку

Вакцини проти COVID-19: обнадійливі дані про безпеку

За редакцією Девіда Г. Ферчайльда, доктора медицини, магістра громадського здоров’я

У Центрах із контролю та профілактики захворювань (CDC) у США проведено аналіз даних про несприятливі події протягом першого місяця імунізації проти COVID-19 із використанням двох дозволених мРНК-вакцин.

У період із 14 грудня 2020 р. по 13 січня 2021 р. було введено майже 14 млн доз вакцин, про близько 7 тис. випадків побічних явищ було повідомлено до системи звітності про несприятливі події вакцин у США. З них 91 % вважали несерйозними. Найчастіше спостерігався головний біль, втома та запаморочення. Загальний показник анафілаксії становив 4,5 випадки на мільйон доз, що, зазначають дослідники, «є у межах діапазону» показників, які спостерігаються з іншими звичайними вакцинами.

Загалом після вакцинації сталося 113 смертей, найбільше серед мешканців установ тривалого догляду. Дослідники повідомляють, що «причини смерті відповідали фоновій смертності від усіх причин і не вказували на жодну несподівану закономірність, яка могла б передбачити причинно-наслідкові зв'язки з вакцинацією».

Серед реципієнтів вакцин Pfizer-BioNTech, включених до CDC «v-safe» – програми на базі смартфона, яка дозволяє проводити автоматизовані перевірки стану здоров'я після вакцинації проти COVID-19, – побічні реакції частіше спостерігалися після другої дози. (Інформація про другі дози вакцини Moderna ще недоступна).

Вчені зазначають: «Ці початкові висновки повинні забезпечити постачальникам медичних послуг та реципієнтам вакцин впевненість щодо безпеки вакцин проти COVID-19».

Цікавими є попередні дані останніх досліджень, які ще не пройшли рецензування (опубліковані в журналі «New York Times»), які припускають, що однієї дози вакцини проти COVID-19 може бути достатньо для людей, які вже були інфіковані SARS-CoV-2. Наприклад, в одному невеликому дослідженні перша доза вакцини Pfizer-BioNTech забезпечила до тисячократного збільшення рівня антитіл у людей, які перенесли COVID-19 кілька місяців тому, тоді як друга доза мало що змінила. На противагу, люди, які раніше не інфікувались, мали значне підвищення кількості антитіл після введення обох доз.

Тим часом в іншому дослідженні серед раніше інфікованих осіб одна доза вакцини Pfizer-BioNTech або Moderna викликала високий рівень нейтралізувальних антитіл проти B.1.351 – більш трансмісивного варіанту SARS-CoV-2, вперше виявленого в Південній Африці. У виданні «New York Times» зазначено, що невідомо, скільки триватиме відповідь таких антитіл.

Джерело: COVID-19 Vaccines: Reassuring Safety Data / 1 Shot If You've Had COVID? (jwatch.org)