Головна Новини Інфекційні хвороби Дослідження: Інфекція COVID-19 під час вагітності не підвищує ризик мертвонародження або неонатальної смерті

23 лютого, 2021

Дослідження: Інфекція COVID-19 під час вагітності не підвищує ризик мертвонародження або неонатальної смерті

Дослідження: Інфекція COVID-19 під час вагітності не підвищує ризик мертвонародження або неонатальної смерті

Згідно з результатами нового дослідження, інфекція COVID-19 під час вагітності не пов'язана з мертвонародженням або ранньою неонатальною смертю. Однак жінки з підозрою або підтвердженим COVID-19 частіше мали передчасні пологи. У дослідженні, очолюваному вченими з Королівського коледжу Лондона і опублікованому в журналі Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, використовувалися дані з Великобританії і США.

Команда дослідників розглянула дані 4004 вагітних жінок, у яких була підозра або підтверджений COVID-19. Із цих жінок 1606 були з Великобританії, інформацію взято з реєстру під назвою PAN-COVID; 2398 були зі США – реєстр SONPM американської академії педіатрії.

Всі учасниці народили в період із січня по серпень 2020 року.

Дослідження показало, що жодна дитина не померла від COVID-19. Також не було збільшення ризику мертвонародження або низької ваги при народженні.

Однак дані як Великобританії, так і США свідчать про більш високий ризик дострокових пологів (визначається як народження до 37 тижнів вагітності).

За даними Великобританії, 12 % жінок із підозрою або підтвердженим COVID-19 мали дострокові пологи – це на 60 % вище, ніж середній показник по країні (7,5 %). За даними США, 15,7 % жінок мали дострокові пологи, що на 57 % вище, ніж у середньому по США, де цей показник становить 10 %.

Дослідники вважають, що частина цієї асоціації може бути пов’язана з рішенням лікарів про дострокове народження дитини через занепокоєння щодо впливу інфекції COVID-19 на матір та дитину. Частота спонтанних передчасних пологів була нижчою, ніж очікувалося.

Професор Крістоф Ліз, провідний автор дослідження, зазначив: «Висновок про те, що інфекція COVID-19 не збільшує ризик мертвонародження або смерті дитини, є обнадійливим. Однак підозра або підтверджений діагноз COVID-19 був пов'язаний із більш високим ризиком дострокових пологів, і не зовсім зрозуміло, чому».

Доктор Ед Маллінс, співавтор роботи, додав: «Це дослідження переконує у необхідності пріоритезації вакцинації для жінок, які вагітні або які планують завагітніти, і втілення наявних заходів, які захищають жінок під час вагітності від інфекції».

Частка дітей, народжених матерями з підтвердженим COVID-19, у яких згодом виявили SARS-CoV-2 (який викликає COVID-19), становить 2 % у Великобританії і 1,8 % у США.

Більшість жінок у дослідженні не мали коморбідної патології, наприклад, діабету або респіраторних захворювань.

У Великобританії 8 учасниць дослідження померли, а з американської когорти померло 4 жінки.

Вчені акцентували, що хоча ці показники смертності вищі, ніж очікувалося, для жінок, які народжують, вони схожі на очікувані показники летальності серед дорослих із підтвердженою інфекцією COVID-19. Це говорить про те, що жінки під час вагітності не мають більш високого ризику смерті від COVID-19, ніж не вагітні.

Джерело: Study: COVID-19 infection in pregnancy does not increase risk of stillbirth or neonatal death (news-medical.net)