Головна Новини Інфекційні хвороби Особливості імунної відповіді у дітей з ускладненням COVID-19 – MIS-C

3 березня, 2021

Особливості імунної відповіді у дітей з ускладненням COVID-19 – MIS-C

Особливості імунної відповіді у дітей з ускладненням COVID-19 – MIS-C

Нове дослідження пацієнтів із педіатричним мультисистемним запальним синдромом (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children – MIS-C), що є рідкісним, але важким ускладненням COVID-19 у дітей, виявляє виразні особливості імунної відповіді на інфекцію SARS-CoV-2, не притаманні дорослим.

Результати дослідження показали, що, хоча імунний ландшафт у пацієнтів дитячого віку з COVID-19 був схожий на такий у дорослих, при MIS-C демонструвалася підвищена активація підмножини Т-лімфоцитів – CD8+, й у всіх педіатричних пацієнтів із COVID-19 відзначалися вищі показники B-лімфоцитів протягом тривалішого часу, ніж спостерігалося у здорових дорослих.

MIS-C характеризується генералізованим запаленням, безліччю симптомів, починаючи від лихоманки до блювоти і порушення периферичного кровообігу, що може призвести до шоку. З метою вивчення імунних особливостей MIS-C команда дослідників (Vella, L. A. et al., 2021) проаналізувала імунні відповіді у зразках крові, взятих у 30 госпіталізованих дітей, інфікованих SARS-CoV-2, у 14 з яких було діагностовано MIS-C. Вчені порівняли результати цього аналізу зі зразками крові дорослих осіб, які одужали після COVID-19, дорослих, хворих на коронавірусну хворобу, та здорових дорослих.

Тоді як пацієнти з MIS-C демонстрували закономірності зменшення кількості та активації Т-клітин, подібні до імунних реакцій у дорослих із важким COVID-19, у них також спостерігалася стійка активація підгрупи Т-кіллерів, яка взаємодіє із судинною системою для контролю опірності до вірусу. Ця особливість не спостерігалася ні у дорослих, ні у дітей із COVID-19, але без MIS-C.  

Порівняно з дітьми, у яких розвинувся гострий респіраторний дистрес-синдром, викликаний COVID-19, та які мали стійку імунну активацію, загальна імунна активація у пацієнтів із МІS-С із часом знизилася паралельно клінічному поліпшенню.

Всі діти з COVID-19 мали істотно підвищену кількість В-лімфоцитів у порівнянні зі здоровими дорослими, але необхідні подальші дослідження для визначення того, як це впливає на перебіг та результати хвороби.

Результати дослідження показали мінливість вікових імунних відповідей на інфікування SARS-CoV-2 і можуть допомогти поповнити прогалини знань щодо лікування дітей із важким перебігом COVID-19.

Джерело: Children with MIS-C have highly activated immune systems, study finds (news-medical.net)