Головна Новини Інфекційні хвороби Станом на сьогодні користь вакцини AstraZeneca проти COVID-19 переважає ризик

17 березня, 2021

Станом на сьогодні користь вакцини AstraZeneca проти COVID-19 переважає ризик

Станом на сьогодні користь вакцини AstraZeneca проти COVID-19 переважає ризик

Сьогодні в Європі зростає занепокоєння через повідомлення про тромбоемболічні події в осіб, які отримали вакцину AstraZeneca проти COVID-19. Із цього приводу виконавчий директор Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency – EMA) Emer Cooke заявив, що «співвідношення користі до ризику залишається позитивним» для даної вакцини, і що європейці повинні продовжувати отримувати вакцину принаймні до цього часу.

Під час прес-конференції 16 березня він також додав, що ЕМА й надалі проводить детальну оцінку несприятливих подій, можливо, пов'язаних із вакциною AstraZeneca, і що повний звіт про результати дослідження буде надано 18 березня. Звіт розробляється за участю представників усіх 27 країн Європейського Союзу, а саме делегатів громадськості, співробітників департаменту фармаконагляду та епідеміології EMA, а також зовнішніх експертів.

«Існують серйозні побоювання, які потребують детальної оцінки, – зазначив Е. Cooke. – Довіра до безпеки та ефективності вакцини має першочергове значення для нас. Наше завдання – переконатися, що вакцини безпечні».

Хоча в EMA оцінюють звіти про безпеку всіх вакцин проти COVID-19, які зараз використовуються в країнах ЄС, вакцина AstraZeneca «перебуває в центрі уваги», акцентував Emer Cooke.

Коментарі виконавчого директора Агентства з'явилися після того, як кілька європейських урядів і щонайменше десяток країн по всьому світу оголосили, що призупинили введення вакцини AstraZeneca (на підставі звіту Associated Press від 15 березня). Близько 17 мільйонів людей в ЄС і Великобританії отримали вакцину AstraZeneca, згідно із заявою компанії, оприлюдненою 14 березня. Надійшло 15 повідомлень про події тромбозу глибоких вен і 22 епізоди легеневої емболії, що відбулися в цій когорті.

Значення цих показників захворюваності розглянув під час прес-конференції доктор медичних наук, керівник департаменту фармаконагляду та епідеміології ЕМА Peter Arlett: «Кількість повідомлених випадків (тромбоемболізму. – Ред.) набагато нижче, ніж ми очікували, серед населення». Водночас Е. Cooke додав, що «ці цифри продовжують зростати».

Зараз експерти оцінюють фоновий стан здоров'я постраждалих людей, щоб визначити, чи міг він сприяти розвитку тромбоемболічних подій, розповів Peter Arlett. На сьогоднішній день малоймовірно, що за цими епізодами стоять якісь специфічні проблеми, пов’язані з вакцинацією.

Джерело: EMA: Benefit of AstraZeneca's COVID Vaccine Outweighs Risk, for Now (medscape.com)