Головна Новини Інфекційні хвороби The Lancet: Результати дослідження вказують, що повторні зараження COVID-19 рідкісні, частіше зустрічаються у людей старше 65 років

19 березня, 2021

The Lancet: Результати дослідження вказують, що повторні зараження COVID-19 рідкісні, частіше зустрічаються у людей старше 65 років

The Lancet: Результати дослідження вказують, що повторні зараження COVID-19 рідкісні, частіше зустрічаються у людей старше 65 років

Отримані результати підкреслюють, що заходи щодо захисту людей похилого віку, включно із соціальним дистанціюванням та щепленням, мають важливе значення, навіть якщо пацієнт вже хворів на COVID-19.

Ось основні тези дослідження:

  • Перенесене захворювання COVID-19 захищає більшість людей від повторного зараження, при цьому 0,65 % пацієнтів двічі поверталися з позитивним ПЛР-тестом під час першої та другої хвилі COVID-інфекції в Данії, порівняно із 3,27 % людей, які отримали позитивні результати після початкового негативного результату тесту.
  • Люди старше 65 років знову піддаються більшому ризику заразитися COVID-19, і лише у 47 % осіб набувають захист від повторного зараження в порівнянні із 80 % для молодих людей.
  • Захист від повторного зараження залишався стабільним понад півроку.
  • Отримані результати підкреслюють, що заходи щодо захисту людей похилого віку, включаючи соціальне дистанціювання та щеплення, мають важливе значення, навіть за умови перенесеного COVID-19.
  • Аналіз зосередився на оригінальному штамі COVID-19 і не дав оцінки іншим варіантам.

Станом на січень 2021 року COVID-19 призвів до понад 100 мільйонів випадків захворювання і понад 2 мільйонів смертей у всьому світі. Нещодавні дослідження показали, що повторні зараження рідкісні і що імунітет може тривати не менше шести місяців, однак ступінь стійкості імунітету, що забезпечує захист від повторної інфекції COVID-19, залишається недостатньо вивченим.

Один з авторів роботи, доктор Steen Ethelberg із Державного інституту крові (Данія), розповів: «Наше дослідження підтверджує, що повторне зараження COVID-19 рідкісне у молодих здорових осіб, але люди похилого віку піддаються більшому ризику підхопити його знову. Оскільки старші пацієнти також частіше відчувають важкі симптоми хвороби і, на жаль, вмирають, наші висновки дають зрозуміти, наскільки важливо впроваджувати політику захисту літніх людей під час пандемії. З огляду на те, що поставлено на карту, результати підкреслюють, наскільки важливо, щоб населення дотримувалося заходів, які впроваджуються, щоб захистити себе та інших, навіть якщо вони вже перехворіли COVID-19. Наші інсайти також можуть формувати політику, орієнтовану на більш широкі стратегії вакцинації та послаблення карантинних обмежень».

Автори нового дослідження проаналізували дані, зібрані в рамках національної стратегії Данії з тестування на COVID-19, за допомогою якої в 2020 році було протестовано понад дві третини населення (69 %, 4 млн осіб). Безкоштовне національне ПЛР-тестування, відкрите для всіх, незалежно від симптомів, є одним із центральних пріоритетів стратегії Данії у боротьбі з COVID-19, підходом, який відрізняє його від більшості інших країн.

Дослідники використовували дані першої і другої хвилі COVID-інфекції, щоб оцінити захист від повторного зараження оригінальним штамом SARS-CoV-2. Співвідношення позитивних і негативних результатів тесту розраховуються з урахуванням відмінностей у віці, статі і термінах після зараження.

Серед людей, які перехворіли COVID-19 під час першої хвилі в період із березня по травень 2020 року, лише 0,65 % (72/11 068) знову отримали позитивний результат ПЛР-тесту на SARS-CoV-2 під час другої хвилі з вересня по грудень 2020 року. На 3,3 % (16 819/514 271) показник зараження був вищим серед людей, які отримали позитивний тест під час другої хвилі при попередньо негативних результатах.

Серед пацієнтів, молодших 65 років, які мали COVID-19 під час першої хвилі, 0,60 % (55/9137) знову отримали позитивний результат протягом другої хвилі. Рівень зараження під час другої хвилі серед осіб цієї вікової групи, які раніше отримували негативний результат тестування, становив 3,60 % (14 953/420 909). Літні люди були визнані групою більшого ризику повторного зараження – 0,88 % (17/1931). Серед людей віком 65 років і старше, які раніше не мали COVID-19, 2,0 % (1866/93 362) отримали позитивні результати під час другої хвилі.

Аналогічні результати були отримані в альтернативній когорті аналізу, в якому оцінювалися дані тестів майже 2,5 млн осіб для визначення показників повторного зараження протягом всієї епідемії, а не тільки під час другої хвилі. Лише 0,48 % (138/28 875) людей, які раніше мали позитивний тест на COVID-19, підхопили його знову принаймні через три місяці, порівняно з 2,2 % (53 991/2 405 683) для тих, хто спочатку здав негативний тест. Розрахунковий захист від повторного зараження становить 78,8 %. Захист від повторних інфекцій мало варіювався серед людей віком до 65 років – 80,5 %. Однак захист від повторного зараження був набагато нижчим серед осіб старше 65 років – 47 %.

У зв'язку з високим ризиком впливу вірусу також був проведений субаналіз медичних працівників. Знову ж таки, результати були схожі на висновки основного аналізу, при цьому 1,2 % (8/658) тих, хто перехворів COVID-19 під час першої хвилі, повторно заразилися, порівняно з 6,2 % (934/14 946) тих, хто не заразився під час першої хвилі. Розрахунковий захист від повторного зараження становить 81,1 %.

Відповідно до висновків інших досліджень, автори не виявили доказів того, що захист від повторного зараження COVID-19 знизився протягом шести місяців. Оскільки COVID-19 був виявлений лише в грудні 2019 року, термін захисного імунітету ще не визначений.

Д-р Daniela Michlmayr із Державного інституту крові (Данія) акцентувала: «У нашому дослідженні ми не виявили нічого, що б вказувало на те, що захист від повторного зараження знижується протягом шести місяців після перенесеного COVID-19. Показано, що близькоспоріднені коронавіруси SARS і MERS мають імунний захист від повторного зараження тривалістю до трьох років, але необхідний поточний аналіз COVID-19, щоб зрозуміти його довгостроковий вплив на шанси пацієнтів знову заразитися».

Автори визнають деякі обмеження в їх дослідженні. Детальна клінічна інформація записується тільки в тому разі, якщо пацієнти лікуються стаціонарно, тому неможливо було оцінити, чи впливає тяжкість симптомів COVID-19 на захист пацієнтів від повторного зараження. Неправильна класифікація повторних заражень, можливо, сталася, якщо вірусна РНК затрималася більш ніж на три місяці у деяких пацієнтів, хоча автори прагнули врахувати це, оцінивши дво- і чотиримісячні розриви між хвилями COVID-19. Помилки в тестуванні також могли статися, однак використовувані ПЛР-тести вважаються дуже точними, і автори очікують лише близько двох помилкових позитивних результатів на кожні 10 000 тестів у неінфікованих людей і близько трьох помилкових негативних – на кожні 100 тестів у людей з інфекцією.

Джерело: The Lancet: Study finds COVID-19 reinfections are rare, more common for those above age 65 | EurekAlert! Science News