Головна Новини Інфекційні хвороби 24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

24 березня, 2021

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Із 2017 року Всесвітньою організацією охорони здоров’я 24 березня визначено Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом. Ця щорічна подія покликана привернути увагу світової спільноти до глобальної проблеми.

Близько чверті населення світу інфіковані мікобактерією туберкульозу. Імовірність того, що інфіковані особи захворіють на туберкульоз протягом життя, становить 5–15 %. Пацієнти з ослабленою імунною системою, в т. ч. із ВІЛ-інфекцією, а також хворі на діабет, курці, люди, які страждають від недостатності харчування, піддаються набагато вищому ризику захворювання. Так, в інфікованих ВІЛ імовірність розвитку активної форми туберкульозу зростає у 18 разів. У людей, які страждають від недоїдання, ризик зростає втричі. У 2019 р. в усьому світі було зареєстровано 2,2 мільйона нових випадків захворювання на туберкульоз, які були пов'язані з дефіцитом харчування. Патологічні стани, викликані вживанням алкоголю і курінням, підвищують ризик захворювання на туберкульоз у 3,3 і 1,6 рази відповідно.

Ось кілька статистичних даних про туберкульоз до початку пандемії COVID-19:

У 2019 р. від туберкульозу померло в цілому 1,4 мільйона чоловік (у тому числі 208 000 осіб із ВІЛ-інфекцією).

У всьому світі туберкульоз є однією з 10 основних причин смерті і основною причиною смерті, зумовленою збудником інфекції (випереджаючи ВІЛ/СНІД).

За оцінками, в усьому світі у 2019 р. на туберкульоз захворіло 10 мільйонів чоловік, із них 5,6 млн чоловіків, 3,2 млн жінок і 1,2 млн дітей.

Туберкульоз поширений у всіх країнах і вікових групах.

У 2019 році на 30 країн із важким навантаженням туберкульозу зафіксовано 87 % нових випадків захворювання. З них дві третини у 8 країнах, серед яких перше місце посідала Індія, а за нею слідували Індонезія, Китай, Філіппіни, Пакистан, Нігерія, Бангладеш і ПАР.

У 2019 році було виявлено та поставлено на облік у цілому 206 030 хворих на туберкульоз із множинною лікарською стійкістю або зі стійкістю до рифампіцину, що на 10 % більше, ніж у 2018 р. (186 883 особи).

Пандемія COVID-19 призвела до катастрофічних наслідків у всьому світі. Такі важливі карантинні заходи, як обмеження пересування та необхідність соціального дистанціювання, з одного боку, стримують темпи поширення коронавірусної інфекції, а з іншого – гальмують дослідження та діяльність у галузі охорони здоров'я, пов'язані з іншими захворюваннями, включаючи туберкульоз.

Справді, дані вказують на те, що люди користуються послугами щодо діагностики та лікування туберкульозу менше, ніж зазвичай. Повідомлення про випадки активного туберкульозу та прихованої форми на початку 2020 року значно зменшились. Модельні дослідження дозволяють припустити додаткові 6,3 мільйона випадків та 1,4 мільйона смертей через туберкульоз до 2025 року.

На жаль, зараз хворі на туберкульоз особливо вразливі – в короткостроковій перспективі через можливі основні захворювання легень і нові перешкоди та труднощі діагностики і догляду, а в довгостроковій перспективі через уповільнений прогрес у галузі подолання епідемії туберкульозу.

Джерела: INT J TUBERC LUNG DIS 25(3):167–170 Q 2021 The Union http://dx.doi.org/10.5588/ijtld.20.0830

Туберкулез (who.int)